« Život
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci
ZNAK ZA UZBUNU

Bizarni tinejdžerski trend: Vampirski ugrizi i sisanje krvi

Filmovi poput onih iz serijala Sumrak na određeni broj tinejžera imaju poprilično negativan utjecaj, tvrde američki stručnjaci, a dokaze za to pruža i internet

Bizarni tinejdžerski trend: Vampirski ugrizi i sisanje krvi
Bizarni tinejdžerski trend: Vampirski ugrizi i sisanje krvi (Shutterstock)
Više o

tinejdžeri

,

krv

,

vampiri

,

ugriz

,

sumrak saga

Bizarni tinejdžerski trendovi iz godine u godinu postaju sve šokantnijima. Roditelji diljem svijeta zgražavaju se nad njima, a kako i ne bi kad se granice tih trendova neprestano pomjeraju sve dalje od zdravog razuma. Posljednje u nizu nevjerojatno idiotskih stvari kojima se tinejdžeri bave su "vampirski ugrizi". Pogađate, glavni akteri su malodobna djeca opsjednuta Sumrak sagom, te klinci kojima su jednostavno privlačni očnjaci. Djeca se dakle grizu do krvi koju navodno onda ližu ili sišu. "To su djeca koja misle da su pravi vampiri", rekla je dr. Orly Avitzur, medicinska savjetnica pri američkom Udruženju potrošača, agenciji koja između ostalog izdaje i časopis Potrošačko izvješće (Consumer Report).

Dr. Avitzur tvrdi da su je razgovori s brojnim tinejdžerima i istraživanja koja je provela na internetskim stranicama za tinejdžere, vezanima za tematiku vampira, uvjerili u to da se trend širi globalno i da ne jenjava. Tako na primjer postoji stranica Experienceproject.com na kojoj postoji grupa "Ja pijem krv", te "Želim biti vampir" na 43things.com; ovakve stranice prepune su objava tinejdžera koji tvrde da žude za krvlju.

>> Sipanje votke u oči - nova tinejdžerska budalaština

Avitzur navodi primjer korisnice pod imenom GothicGirl110: "Imati tu gustu, toplu krv bakrenog okusa u ustima je nešto najbolje što mogu zamisliti. Ponekad mi dečko dopusti da se hranim njegovom krvlju. I ja njemu dopustim da se hrani mnome."

Ima li mjesta za paniku ili se radi o tinejdžerskom pretjerivanju? Štogod od toga bilo, rizik je prevelik da bi se potencijalni problem zanemario. Medicinski stručnjaci iznimno su zabrinuti jer malo tko bolje od njih zna koje su opasnosti 'miješanja i konzumiranja krvi' - hepatitis, HIV, razne infekcije. U prosjeku oko 10 do 15 posto rana dobivenih ljudskim ugrizom biva inficirano. Prema riječima dr. Thomasa Abshirea, specijaliste za krv i tumore u pedijatriji te glasnogovornika Američke akademije pedijatara, ljudska oralna flora opasnija je od pseće ili mačje pa je time i ljudski ugriz puno opasniji. Međutim, pored medicinske zabrinutosti ne smije se zanemariti i pitanje razloga za takve postupke -namjera da se određena osoba etiketira ili posjeduje na neki način. "Ako malo bolje razmislite, u filmovima s vampirskom tematikom sve je to nekako glamurozno prikazano pa ispada da je jako seksi, privlačno i intrigantno", kaže Avitzur napominjući kako je u toj 'igri' vrlo važan i element strasti.

Tinejdžeri pak tvrde kako odrasli nemaju pojma o čemu se tu zapravo radi. Jedan od njih je Michael Kaplor, 16-godišnjak iz Dallasa, koji kaže da je tijekom godine dana neprestano grizao svoju djevojku ne zato što su opsjednuti gotikom već zato što je to "vrlo intiman čin". U stvarnosti, većina tinejdžera se grize i ostavlja tragove na tijelu zbog samog čina i uzbuđenja koje ga prati. Osjetite to još dosta dugo nakon što čin prođe, objašnjava mladić. "Na taj način dolazite do sreće. A sve je dobilo loš glas zbog tih vampirskih stvari." Neki ljudi zaista puštaju krv. Ali Kaplor tvrdi da on ne prelazi tu granicu. "Klinci ne shvaćaju koliko je krv opasna, naročito ako nije vaša", zaključuje Kaplor.

26.09.2010. 15:00:00
Novi komentar
nužno
nužno