« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Ivo Vajgl o slovenskoj vanjskoj politici

S Hrvatskom izgraditi odnos povjerenja

Ivo Vajgl
Ivo Vajgl (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

slovenski izbori

,

Ivo Vajgl

,

Zares

Jedan od vodećih predstavnika udruženih snaga lijevog centra što su u nedjelju odnijele pobjedu na parlamentarnim izborima u Sloveniji, bivši slovenski ministar vanjskih poslova Ivo Vajgl, izjavio je da postoji potreba promjena u slovenskoj vanjskoj politici i da je potrebna izgradnja povjerenja s Hrvatskom.

Promjene su potrebne posebice u odnosu prema susjedima, izjavio je Vajgl novinarima austrijske novinske agencije APA u nedjelju navečer.

"Vrijeme je da okončamo otvorena pitanja", izjavio je Vajgl, političar stranke Zares. Najavio je da će Slovenija s Hrvatskom "ponovno izgraditi odnos povjerenja".

Granični izgredi ne smiju određivati međudržavne odnose, naglasio je dodajući da su otvorena pitanja s Hrvatskom predugo bila neriješena.

"Obje vlade imaju odgovornost da riješe probleme, a ne da uvjeravaju javnost u čvrstinu svojih stajališta"
Ivo Vajgl,
slovenski političar lijevog centra
Vajgl je najavio i promjenu u odnosima s Austrijom, posebice odlučniji nastup u dugogodišnjem sporu zbog natpisa u mjestima u Austriji u kojima živi slovenska manjina.

"Dosadašnja vlada nije dovoljno činila za slovensku manjinu u Koruškoj, rekao je Vajgl, koji je ranije između ostaloga bio i slovenski veleposlanik u Beču.

"Austrija ima neispunjene obveze prema slovenskoj manjini u okviru državnog ugovora. Smatram da više ne možemo dugo čekati", tvrdi Vajgl, koji traži da Slovenija to stajalište ponavlja "odlučnije, češće i na različitim mjestima".

Vajgl smatra da su promjene potrebne i pri pozicioniranju Slovenije u svjetskoj politici. "Slovenija se mora profilirati s vlastitim političkim držanjem", naglasio je.

"Prečesto smo bili samo jeka politika što su oblikovane drugdje. A pritom nismo uzimali u obzir naš geopolitički položaj u Srednjoj Europi i u pogledu Jugoistočne Europe".

Sloveniji se u posljednje vrijeme predbacivala poslušnost naspram Sjedinjenim Državama glede pitanja neovisnosti Kosova.

Na pitanja je li on kandidat za mjesto slovenskog ministra vanjskih poslova, Vajgl je odgovorio da "danas" to sigurno nije i da će o ministrima odlučivati predsjednici stranaka u okviru koalicijskih pregovora. Međutim, dodao je da ga vanjska politika zanima "u ovom ili onom obliku".

Stranka Zares, na čijoj je listi Vajgl izabran u slovenski parlament, s nepunih deset posto glasova treća je po snazi stranka u parlamentu. (HINA)

22.09.2008. 19:19:46
Novi komentar
nužno
nužno