« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
SLOSKEPSA

Bivši slovenski guverner pesimističan oko problema Ljubljanske banke

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u nedjelju je nakon susreta s Jadrankom Kosor rekao da bi se pitanje LB-a moglo riješiti za tri mjeseca - Arhar skeptičan

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

Ljubljanska banka

,

opasni poslovi

Nekadašnji guverner slovenske centralne banke France Arhar izjavio je u nedjelju da nije toliki optimist u pogledu roka za rješavanje pitanja Ljubljanske banke kao predsjednik slovenske vlade Borut Pahor. Predsjednik slovenske vlade u nedjelju je nakon susreta sa svojom hrvatskom kolegicom Jadrankom Kosor rekao da bi se to pitanje moglo riješiti za tri mjeseca. "Za to će biti potrebni mjeseci, možda i godina dana", rekao je Arhar u nedjelju u razgovoru za saredišnji dnevnik RTV Slovenija, upitan o tome jeli optimist da se problem može riješiti u roku tri mjeseca.

Istodobno, Arhar je naglasio da misli da rješenje može biti postignuto samo u okviru sukcesijskog sporazuma država slijednica bivše Jugoslavije, novim pregovorima u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu. No, problem je u tome što su Hrvatska i BiH jedan takav kompromisni prijedlog 2002. godine već odbile, dok su ga tada prihvaćale Srbija, Makedonija I Crna Gora, iznio je Arhar koji je do 2000. godine odradio dva mandata na mjestu gevernera središnje banke, a sada vodi Unicredito Slovenija.

Arhara smatraju politički bliskim Slovenskoj pučkoj stranci (SLS) uz čiju je potporu bio kandidat na predsjedničkim izborima 2002. godine, ali više nema političkih ambicija, ali i dalje je velik autoritet na području monetarne politike i bankarstva. Arhar je rekao da je "neprihvatljivo" što Hrvatska ne dopušta rad Ljubljanske banke na svom financijskom tržištu jer je ta banka u slučaju da je radila u Hrvatskoj mogla podmirivati svoje obveze prema starim devitnim štedišama. (hina/metro-portal)

02.08.2010. 00:53:00
Novi komentar
nužno
nužno