« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 6 mjeseci
UBOJSTVA I RASELJEVANJA

Bivši Sadamov šef diplomacije Tareq Aziz osuđen na smrt

Visoki irački sud osudio je na smrt Tareqa Aziza, koji je u svojedobno u svijetu predstavljao diktatorski režim Sadama Huseina, zbog progona islamističkih stranaka

Tareq Aziz
Tareq Aziz (Getty Images)
Više o

Irak

,

smrtna kazna

,

prdac

Presuda će najprije biti uručena Azizu, poznatom u svjetskim prijestolnicama i u UN-u prije pada Sadamova režima. Postao je međunarodno poznat u vrijeme iračkog napada na Kuvajt i Zaljevskog rata 1991. kada je bio ministar vanjskih poslova.

Aziz je prošle godine osuđen na 15 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubojstvu stotina trgovaca 1992. i na dodatnih sedam godina zbog nasilnog raseljavanja Kurda sa sjevera Iraka.

Aziz se predao američkim snagama u travnju 2003. i ove je godine predan iračkim vlastima. U intervjuu iz zatvora za britanski list The Guardina u kolovozu je optužio američkog predsjednika Baracka Obamu da je "Irak ostavlja vukovima" zbog planova o povlačenju američkih vojnika iz zemlje.

Sud je objavio da su na smrtne kazne osuđena još dvojica optuženika u tome procesu. Radi se o bivšem ministru unutarnjih poslova i šefu obavještajne službe Sadounu Shakiru te bivšem osobnom Sadamovom tajniku Abedu Hamoudu. (hina/metro-portal)

26.10.2010. 13:43:36
Novi komentar
nužno
nužno