« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
Dobar potez

Bivši osuđenici u Napulju angažirani kao turistički vodiči

Pokus gradskih vlasti kojim se željelo smanjiti kriminal, a osuđenike učiniti društveno korisnima pokazao se uspješnim.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Napulj

,

osuđenici

,

turistički vodič

Luigi "Giggino" Nocerino nekad je vrebao turiste u uskim napuljskim uličicama i otimao im torbe i dragocjenosti kako bi zadovoljio svoju potrebu za drogom no sada svoj nekadašnji plijen prati kroz nesigurne četvrti, upućuje ih kako izbjeći lopove i gdje se jede najbolja pizza.

Nocerino je jedan od 70 bivših osuđenika, među kojima su nasilni ulični razbojnici, preprodavači droge i prevaranti, koje su lokalne vlasti unajmile da vode turiste kroz grad i tako iskoriste njihovo poznavanje podzemlja kako bi pružili sigurnost posjetiteljima grada bogatog kulturnim znamenitostima.

Dužnosnici su rekli da je šestomjesečni pokus započet u svibnju uspio smanjiti sitni kriminal i spriječio bivše zatvorenike da se vrate starim navikama ili se pridruže Camorri, moćnoj mafijaškoj organizaciji koja svoju narko-trgovinu vodi iz Napulja.

"Nekad sam lovio turiste. Kako su se sada stvari promijenile", čudi se Nocerino koji je 10 od svoje 43 godine proveo služeći zatvorske kazne za djela povezana s drogom.

Nocerino i njegovi kolege kruže turističkim dijelovima grada, poput povijesne jezgre ili luke, i nose upadljive žute prsluke na kojima piše "gradski djelatnik za pomoć turistima". Neki govore osnovni engelski i španjolski no većina njih poruku prenosi gestikulirajući. Kreću se u grupama u pratnji nadglednika, obično djelatnika privatne zaštitarske službe, koji ih poznaje i izvješćuje o njihovu radu.

Njihov posao može uključiti upućivanje prema nekom spomeniku, pomoć turistima pri dogovaranju cijene s taksistima ili ispratiti turiste do slastičarne ili pizzerije. Usluga je besplatna a napojnice se ne očekuju.

Giovanni Aspride, 53-godišnji bivši krivotvoritelj, rekao je da on i kolege obično čekaju da im turisti pristupe no ponekad sami priđu ako netko djeluje potpuno izgubljeno ili kako bi strancu rekli da makne zlatni sat s ruke ili premjesti novčanik na sigurnije mjesto.

Za sada ti vodiči rade 20 sati na tjedan za mjesečnu plaću od 500 eura koju iz fondova Europske unije isplaćuje regija Kampanija.

Izvor: Hina

13.09.2009. 18:26:18
Novi komentar
nužno
nužno