« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
JOSE MUJICA

Bivši gerilac izabran za predsjednika Urugvaja

Inauguraciji je prisustvovala i američka državna tajnica Hillary Clinton

(Wikipedia)
Više o

gerilci

,

Urugvaj

,

Jose Mujica

Bivši gerilac Jose Mujica (74) u ponedjeljak je postao novi urugvajski predsjednik, nakon što je izbore dobio obećavajući velike socijalne reforme, ali i politiku pogodnu za strana ulaganja.

Jednostavnu inauguraciju, na kojoj je Mujica preuzeo vlast od dosadašnjeg predsjednika Tabarea Vazqueza, u Kongresu je predvodila njegova supruga, senatorica Lucia Topolansky, također bivša članica pokreta urbane gerile pod nazivom Tupamaros.

Politika novog predsjednika, po pisanju svjetskih agencija, nastavlja trend ljevičarske prevlasti u Južnoj Americi, ali također obećava i reforme usmjerene na jačanje gospodarstva vodeći se primjerom susjednog Brazila.

U inauguracijskom govoru Mujica je kazao da će ustrajati na programima kojima je cilj poboljšanje životnog standarda i kvalitetnija edukacija stanovništva.

No, podsetio je i na nužnost "fiskalne discipline". "Makroekonomisti imaju pravila koja su neugodna, ali nužna", kazao je Mujica, dodajući da su financijski resursi ograničeni, a potrebe beskonačne.

Novi je predsjednik drugi ljevičarski vođa u zemlji kojom su do 2005. više od 150 godina vladale desničarske stranke ili vojska.

U izbornu je utrku krenuo kao senator vladajuće ljevičarske koalicije i na predsjedničkim izborima odnio pobjedu s 53 posto glasova. Zbog gerilske je prošlosti čak 15 godina proveo u zatvorima.

Uz predsjednike Brazila, Argentine, Venezuele, Kolumbije, Bolivije, Ekvadora i Paragvaja inauguraciji je prisustvovala američka državna tajnica Hillary Clinton koja je tom posjetom započela južnoameričku turneju. (hina/metro-portal)

02.03.2010. 07:05:00
Novi komentar
nužno
nužno