« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 2 mjeseca
MAESTRALNI ZLOČIN

Bivše "Pume" svjedočile da su im suborci likvidirali srpske zarobljenike

Svjedoci su posvjedočili i da je Korade bio "strah i trepet" i "gospodar života i smrti" te da su ga se svi bojali jer je prijetio pištoljem

Pume
Pume (Željko Hajdinjak/CROPIX)
Više o

Ivan Korade

,

Pume

,

likvidacija

,

srpski zarobljenici

Četvorica bivših pripadnika topničke bitnice 7. gardijske brigade "Pume" izravno su danas na zagrebačkom Županijskom sudu kao svjedoci teretili dvojicu bivših suboraca, Antuna Novačića i Nenada Jurinca, da su u akciji "Maestral" 1995. pucali u srpske zarobljenike, piše Hina.

Na suđenju sedmorici pripadnika "Puma" zbog strijeljanja šestorice zarobljenih vojnika Republike Srpske u Mliništima i Halapićima svjedok Josip Haramina ostao je pri svojem iskazu iz istrage kad je rekao da je preko radioveze čuo zapovjednika brigade, pokojnog generala Ivana Koradea, da u njegovu postrojbu na položaju u Mliništima kod Glamoča u BiH šalje dvojicu ratnih zarobljenika "za osvetu zbog ubojstva njihova zapovjednika bitnice".

Svjedok je vidio da su njegovi suborci zavezane zatvorenike tukli, a potom su ih trećeoptuženi Antun Novačić i šestooptuženi Goran Gaća odveli na rub šume. Osobno je vidio da je u jednog od zarobljenika pucao Novačić.

Svjedok Mihajlo Brmbota priznao je da je i sam jednog od zarobljenika udario. "No vidio sam da će vrag odnijeti šalu pa sam okrenuo leđa i čuo tum-tum", kazao je te dodao da je nakon toga čuo jednog zarobljenika kako govori "nisi me pogodio", na što je, kako je posvjedočio, tog zarobljenika hitcem u čelo ubio pripadnik brigade zvan Krezo kojemu se ne sjeća imena.

Od svjedoka Milana Kramarića sud je doznao da je to bio nadimak petooptuženog Nenada Jurinca kojega je zajedno s Novačićem optužio da su pucali u dvojicu zarobljenika. I on je vidio kad su prije likvidacije zarobljenike tukli njegovi suborci kojih je, po riječima svjedoka Vlade Čavića, bilo između 20 i 25.

Čavić je posvjedočio da su "kolege bile revoltirane ubojstvom zapovjednika bitnice" te su 30 do 40 minuta šamarali i prijetili zarobljenicima. On se, kaže, udaljio, nakon čega je čuo kratki rafal i rečenicu "Nove, nisi ga pogodio", a potom i drugi rafal, no nije vidio tko je pucao.

Svjedoci su posvjedočili i da je Korade bio "strah i trepet" i "gospodar života i smrti" te da su ga se svi bojali jer je prijetio pištoljem. Svjedok Kramarić dodao je kako se pričalo da je Korade osobno ubio jednoga zarobljenog oficira JNA.

Po optužnici, likvidaciju svih šestorice zarobljenika u Miliništima i Halapićima naredio je Korade, a kao izvršitelji optuženi su brigadir Emil Črnčec, bivši zamjenik načelnika Operativne uprave Glavnog stožera HV-a, Tihomir Šavorić, koji je nakon rata izabran za gradskog vijećnika u Ivancu, Novačić, Robert Precehtjer, Jurinac, Gaća i Robert Bevak.

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem novih svjedoka.

18.04.2011. 16:18:00
Novi komentar
nužno
nužno