« Biznis
objavljeno prije 2 godine i 7 mjeseci
COOL

Bitcoin postao legalno sredstvo plaćanja u Salvadoru

Bitcoin je u utorak postao legalno sredstvo plaćanja u Salvadoru koji je time postao prva zemlja u svijetu koja je građanima omogućila plaćanje najpopularnijom kriptovalutom

Zanimljivo...
Zanimljivo... (Arhiva)
Više o

El Salvador

,

bitcoin

El Salvador je prije tri mjeseca usvojio zakon prema kojem svi trgovci moraju prihvatiti bitcoin kao sredstvo plaćanja ako imaju potrebne tehničke mogućnosti, a građani mogu i poreze plaćati u bitcoinima.

Salvadorski predsjednik Nayib Bukele rekao je da će svatko tko preuzme digitalni Chivo novčanik dobiti početni kredit u iznosu od 30 dolara. Dodao je kako će postojati 200 bankomata Chivoa.

Bitcoin ne kontrolira središnja banka, već je nastao decentraliziranim i iznimno energetski intenzivnim računalnim procesom.

Njezina vrijednost snažno fluktuira, ističe njemačka novinska agencija.

Službena je valuta Salvadora od 2001. američki dolar, zbog čega je ta srednjoamerička zemlja postala ovisna o monetarnoj politici američke središnje banke, napominje dpa.

Uključivanje u opticaj kriptovalute čija vrijednost ovisi isključivo o tržišnim kriterijima nužno je za gospodarski rast Salvadora, navodi se u zakonu kojim je bitcoin pretvoren u legalno sredstvo plaćanja.

Oko 70 posto od približno šest milijuna stanovnika Salvadora nema pristup tradicionalnim financijskim uslugama, a mnogi ovise o inozemnim doznakama rođaka u SAD-u.

Isti se postotak građana Salvadora protivi zakonu o bitcoinu, pokazalo je nacionalno istraživanje koje je u kolovozu provelo srednjeameričko sveučilište Universidad Centroamericana (UCA) na uzorku 1.300 ispitanika.

Otprilike isti postotak ispitanika nije točno znao što je bitcoin, a samo 4,8 posto ispravno ga je definiralo kao kriptovalutu.

07.09.2021. 13:41:00
Novi komentar
nužno
nužno