« Kultura
objavljeno prije 11 mjeseci i 13 dana
ATTACK

Bit će svega u Attacku

Uz ove programe ukazujemo i na otvorenje skupne izložbe geometrijske apstrakcije Shaped Shapes, koje će se održati 25. svibnja 2023. od 20.00 u galeriji Siva i dvije radionice za djecu 27. svibnja 2023.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

AKC Medika

,

tjedni program

,

AKC Attack

Svibanj je mjesec koji tradicionalno donosi veliki broj programa i u dvorište Medike. Ovaj tjedan započeo je 26.FAKI festival ( detaljno o festivalu na poveznici https://attack.hr/faki26/ ), a glazbeni program kluba Attack zahuktava se prije sezone (više o programu https://attack.hr/26-5-mosh-ti-to-zakucavanje-u-attacku/ i https://attack.hr/osa-27-05-23-attack-promocija-albuma-kombinator/ ).

Uz ove programe ukazujemo i na otvorenje skupne izložbe geometrijske apstrakcije Shaped Shapes, koje će se održati 25. svibnja 2023. od 20.00 u galeriji Siva i dvije radionice za djecu 27. svibnja 2023.

SHAPED SHAPES Vol.2

Shaped Shapes izložba je koja se prvi puta održala u lipnju 2022. u galeriji Siva kad su svoje umjetničke radove predstavili četiri autora: Nikica Jurković, Mario Miličić, Damir Sobota i Josipa Tadić.

Koncept se nastavlja u 2023. s ciljem da se publici predstavi presjek umjetnika koji se pronalaze u apstraktnom izražavanju neovisno o umjetničkom mediju u kojem stvaraju.

Putem otvorenog poziva galerije Siva ove je godine odabrano 9 umjetnika: Appear Offline, Brat 33, Hrvoje Živčić, Risco, Manuela Košević, Marko Tokić, Neva Zidić, Paula Pazikuća, i Saša Živković.

Od pojave apstraktne umjetnosti kao smjera u modernoj likovnoj umjetnosti 20.stoljeća prošlo je više od 100 godina, koja se tada pojavljuje kao reakcija nakon više desetljeća figurativnog slikarstva. Gustav Flaubert 1852. izjavljuje: „Možda će ljepota postati beskoristan osjećaj za čovječanstvo, a umjetnost će postati nešto između matematike i glazbe."

Nedugo nakon toga radikalno se mijenjaju granice vizualne percepcije i čitanja umjetnosti kroz pojavu niza umjetnika i stilova koji će definirati geometrijski apstraktni umjetnički pokret. Geometrijska apstrakcija dovela je do uvođenja jednostavnih geometrijskih oblika, spojenih unutar kompozicija i smještenih u nadrealne prostore. Novi kontekst umjetničkog istraživanja, lišen referenci na stvarni svijet, težio je tvrdnji da je slika nešto što se jednostavno radi, reagirajući na višak subjektivnosti i emocionalnosti likovnih umjetnika prethodnih pokreta. Apstraktna umjetnost nastojala je biti precizna i držala se pravila prirode i znanosti.

Pioniri pokreta poput Kazimira Malevicha i Pieta Mondriana svojim su radovima promicali vrijednosti logike, matematike i objektivnosti i težili cilju stvaranja spoja između umjetnosti, materije i duha, kako bi se prenio univerzalni sklad i otkrila duhovna bit stvarnosti i života.

Apstraktna umjetnost do danas prolazi kroz široki spektar podžanrova, medija i metoda. Posljednjih godina svjedočimo brojnim izložbama u organizaciji važnih kulturnih institucija posvećenima ovom pokretu, između ostalog i prethodno nepravedno zapostavljenim autoricama, kao što je Hilma Af Klint, koja se danas smatra začetnicom apstraktne umjetnosti u zapadnoj povijesti umjetnosti.

Umjetnici danas sustavno nastavljaju pomicati granice onoga što apstrakcija može biti, dokazujući time da još uvijek postoji mnogo prostora i materijala za nova istraživanja. Važan aspekt suvremene apstraktne umjetnosti danas predstavljaju između ostalog digitalni elementi, utjecaj minimalističke geometrije kroz ručno oblikovane objekte, kodificirani jezici koji uključuju repetitivne elemente - znakove ili simbole nalik slovima i brojevima, ili pak prostorne instalacije i intervencije i istraživanje arhitektonskih struktura, sve do ulične i urbane umjetnosti.

Među predstavljenim radovima ove godine isprepliću se svi prethodno spomenuti elementi - od istraživanja tradicionalnih umjetničkih tehnika korištenjem nekonvencionalnih materijala, preko korištenja motiva digitalno manipuliranih slika, formalnih eksperimenata sa višebojnim uzorcima, ali i onih monokromatskih, do propitkivanja procesa i metodologija rada u type dizajnu kroz prostorne instalacije. Ova neformalna inicijativa, nastala prošle godine kao rezultat potrebe da se na jednom mjestu pokažu radovi umjetnika sličnih senzibiliteta, ima u cilju nastaviti svojom koncepcijom stvarati dijalog između umjetnika koji djeluju u različitim sferama apstraktne umjetnosti i istraživati suvremeno apstraktno stvaralaštvo na lokalnoj i regionalnoj sceni.

Izložbu možete pogledati svaki dan od 26. do 31. svibnja od 17:00 do 20:00 sati.

MALA KULTURNA SCENA - RADIONICA IZRADE VRTNE SKULPTURE

Autonomni kulturni centar - Attack poziva na prijavu za novi ciklus radionica u sklopu programa Mala kulturna scena za djecu - radionicu izrade vrtne skulpture. Radionica će se održati u subotu 27.05.2023. u 12.00 u prostorima MO Dugave, Ulica Sv. Mateja 93.

Sudjelovanje na radionici je besplatno, uz obaveznu prijavu ispunjavanjem upitnika na poveznici: https://bit.ly/3IsrMkG , zaključno s 25.05.2023.

Radionica je namijenjena djeci uzrasta od 7 - 14. godina

Na radionici će se izrađivati vrtne skulpture od različitih materijala poput plastične ambalaže, kartonskih kutija, starih CD-ova, praznih konzervi, boca, glinenih posuda za cvijeće, pločica koje su ostale neiskorištene, starog alata, a kojima će se ponovnom uporabom udahnuti novi život. Svi ovi materijali će se kombinirati i lijepiti, rezati, bojati i tako stvoriti skulpturu koja će krasiti dvorište ispred MO Dugave. Na radionicu je poželjno donijeti sve ove i sve ostalo inspirativno što je nekad imalo svrhu i funkciju, a sad čeka novi sjaj. Željeli bismo ponovo upotrijebiti stare predmete i materijale, reciklirati ih i pokazati da ne mora sve završiti u smeću!

Voditeljice radionice su članice kazališta sjena Tripstih.

RADIONICA IGRAONICA CIRCOPLAYS

Radionica circoplays dio je programa 26. FAKI festivala, a provodi se u partnerstvu s udrugom Cirkorama. Radionica će se održati 27.svibnja 2023, od 10.000 u cirkuskom šatoru Cirkobalkane u dvorištu Pogona Jedinstvo

Radionica je osmišljena za djecu u dobi od 6 do 10 godina. Djeca će istraživati, igrati se, postavljati pitanja i sudjelovati u poligonima, kako bi razvili osjećaj za sebe i druge u prostoru. Proći ćemo kroz igru osnove cirkuskih vještina i zabaviti se.

Prijave se zaprimaju na faki@attack.hr do 26. svibnja do 12:00

Voditeljica je Natalija Pintarić. Pohađala učilište ZeKaeMa, članica Cirkorame od 2010. gdje razvija tehniku zračnih akrobacija na tkanini koju primjenjuje kasnije u visinskom rekvizitu čelični lanac.

Djeluje kao cirkuska pedagoginja sa diplomom iz projekta Ecole de cirque Turbul. Asistentica produkcije Cirkobalkana festivala i producentica u Subscena programu hibridu kazališta i umjetnosti

24.05.2023. 10:01:00
Novi komentar
nužno
nužno