« Život
objavljeno prije 13 godina
HRABRO I LUDO

Biste li dopustili morskom psu da vam jede iz ruke

VIDEO: Valerie Taylor nema nikakvih problema s tim da joj velika bijela psina jede iz ruke

Valerie Taylor hrani morskog psa
Valerie Taylor hrani morskog psa (YouTube)
Više o

morski psi

,

hranjenje

Jedan od najpopularnijih videa na internetu u posljednje vrijeme je svakako onaj na kojem velika bijela psina jede ribu iz ruke Valerie Taylor, poznate svjetske stručnjakinje za morske pse. Nakon što je stavila ribu u ralje ovog zastrašujućeg predatora čak ga je i pomilovala po 'njušci'.

Taylor je kazala: „Mislim da smo se morski pas i ja razumjeli." Snimka je prikazana u TV dokumentarcu „Shadow of the Shark".

Mnogima je čitava stvar poprilično čudna, ali ne i Yannisu Papastamatiouu, biologu istraživaču iz Floridskog prirodoslovnog muzeja, koji radi u sklopu Floridskog programa za istraživanje morskih pasa. On tvrdi, a citira ga LLM, sestrinski portal LiveScience.com-a, da su morski psi jako inteligentni i jako brzo uče. Usprkos reputaciji krvožednih lovaca, morski psi su, baš kao i većina drugih životinja iz divljine skloni tome da ih se nauči određenim aktivnostima - naravno, uz mnogo vježbe, strpljenja i, u ovom slučaju, ribe. Morski se psi, dakle, mogu naučiti jesti ljudima iz ruke. Dokaz za to je snimka na kojoj je Taylor; ona je u nekoliko prigoda u društvu svojega supruga Rona čak plivala s morskim psima u lančano-mrežastom ronilačkom odijelu na kojemu su bili komadi tune, čisto da vidi na koji to način morski psi jedu i grizu.

„Obožavam to. Nevjerojatan je osjećaj sjediti dolje dok ti divlja životinja pokušava odgristi ruku. Gledaš joj u oči, ona zagriza, ali ništa ne uspijeva", kazala je Taylor u intervjuu za jednu australsku radio postaju. Iako se Taylor čini naviklom na društvo morskih pasa koje proučava nekoliko desetljeća, čini se da te životinje u osnovi uopće nisu opasne za ljude koliko to oni misle. Papastamatiou tvrdi da je mišljenje kako su morski psi agresivni predatori koji obožavaju ljudsko meso i krv jednostavno pogrešno. Uostalom, koliko istine ima u svemu pogledajte u videu ispod:

04.06.2011. 20:00:00
Novi komentar
nužno
nužno