« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 6 mjeseci
AUTENTIČNOST UKAZANJA

Biskup Perić nezadovoljan izjavama kardinala Schoenborna o Međugorju

Poruke o ukazanju Gospe potiču na neposluh i ne pridonose jedinstvu Crkve u Hercegovini, smatra biskup Mostarsko-duvanjski

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Sandro Lendler/CROPIX)
Više o

Crkva

,

Međugorje

,

biskup Ratko Perić

,

nadbiskup Christoph Schoenborn

,

Gospa

Subotnji posjet bečkog nadbiskupa, kardinala Christopha Schoenborna nije prošao nezapažno u crkvnim krugovima. Mostarsko-duvanjski biskup mons. Ratko Perić kritizirao je kardinalov dolazak, njegove susrete i poruke o ukazanju Gospe u Međugorju kojima je, kako tvrdi Perić, ohrabrio neposluh i nije pridonio jedinstvu crkve u Hercegovini.

"Ovom izjavom kao dijecezanski biskup želim upoznati vjerničku javnost da dolazak i javni nastup kardinala Christopha Schoenborna ne znači nikakvo priznanje autentičnosti 'ukazanja' vezanih za Međugorje. Žao mi je što je kardinal ovim svojim dolaskom, nastupom i izjavama, sadašnjim patnjama ove mjesne Crkve dodao nove, koje ne pridonose njezinu tako potrebnu miru i jedinstvu", stoji u pisanoj izjavi mostarskog ordinarija upućenog medijima.

Kardinal Schoenborn boravio je od ponedjeljka do petka u Međugorju gdje je predvodio misu na Novu Godinu, posjetio zajednicu Cenacolo ovisnika o drogama, razgovarao s međugorskim fratrima, vidjelicom Marijom Pavlović Lunetti te posjetio brdo ukazanja Podbrdo.

"Ovom izjavom kao dijecezanski biskup želim upoznati vjerničku javnost da dolazak i javni nastup kardinala Christopha Schoenborna ne znači nikakvo priznanje autentičnosti 'ukazanja' vezanih za Međugorje", rekao je biskup Perić.

"Došli smo ovamo što znamo da je Gospodinova majka nama blizu. S njom želimo započeti Novu Godinu. Vi isto tako niste vidjeli Gospu, ali ima ovdje ljudi koji su o tome pričali. Mi se uzdamo u to da nam je Majka Božja doista blizu. Vjera dolazi od slušanja", rekao je bečki nadbiskup koji je i član Kongregacije za nauk vjere Svete Stolice u propovijedi na novogodišnjoj misi u međugorskoj crkvi. Perić je zamjerio Schoenbornu zbog susreta sa sestrom Elvirom koja vodi zajednicu Cenacolo tvrdeći da ona nema odobrenje za svoje djelovanje.

"Njegov posjet Cenacolu odnosno sestri Elviri, koja, usput rečeno, kao redovnica nema dozvolu boravka i djelovanja na terenu ove biskupije, mogao se također protumačiti kao potpora njoj. I ne samo njoj, nego i većem broju neposlušnih novih zajednica i vjerničkih udruga u Međugorju, koje u kardinalovu pohodu mogu čitati ohrabrenje za svoj crkveni neposluh", navodi priopćenje.

Pri tome je upozorio i da se bečki nadbiskup nije najavio mjesnome biskupu prije javnih istupa što je, tvrdi Perić, crkveni običaj. Pismo sličnog sadržaja u kojoj se navode i problemi s razriješenim franjevačkim svećenicima u Hercegovini, Perić je uputio Schoenbornu, kaže se u prioćenju. (hina/metro-portal)

02.01.2010. 20:31:49
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    DemolitionMan
    02.01.2010. 23:38
    Perić je umobolni inkvizitor...
  2. avatar
    MILJENKO OBERAN
    26.06.2012. 16:28
    Postovani gospodine biskupe Pericu!
    Vas zadatakj je stititi interese crkve kao institucije a mi vjernici znamo sto je istina jer mnogi od nas koji su bili u Medugorju( 16. lipnja bila je i moja malenkost na brdu Krizevac) znaju sto je istina ! !¨A morate priznati da ISTINA itekako oslobada ! Gosp. biskupe Pericu vrijeme je da sami sebi postavite neka pitanja!
Novi komentar
nužno
nužno