« Život
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
izliječimo svijet

Bill Gates financira liječnike inovatore

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Bill Gates

,

Melinda Gates

,

Zaklada Gates

,

inovativno liječenje

Zaklada Bill & Melinda Gates objavila je dodjelu sredstava za inovativan pristup liječenju ili istraživanju bolesti poput AIDS-a ili tuberkuloze. Iznos od 100.000 dolara dobit će 104 znanstvenika iz 22 zemlje svijeta.

Nakon objave natječaja, Zaklada je dobila pravu lavinu kreativnih ideja, pa su Gatesi odlučili dodijeliti dvostruko više sredstava nego što je prvotno planirano za akciju „Blue Sky". Dr. Tachi Tamada iz Odjela za svjetsko zdravlje Zaklade izjavila je da je kvaliteta ponuda premašila očekivanja, pa je njihov potez razumljiv.

Što se tiče SAD, prijavili su se istraživači iz 25 američkih saveznih država, a najkreativnijima su se pokazali znanstvenici sa Sveučilišta u Washingtonu, a 15% sredstava ide u druge zemlje.

Jedna od dobitnica je i dr. Tayyaba Hasan s Harvarda, koja primjenuje fotodinamičku terapiju u liječenju oboljelih stanica. Dr. Hasan smatra da je glavna vrijednost ove donacije Zaklade Gatesovih u omogućavanju da se riskira s novim idejama, kako se ne bi sva pažnja posvećivala starim pristupima koji ne daju dovoljno kvalitetne rezultate. (metro-portal)

22.10.2008. 22:56:14
Novi komentar
nužno
nužno