« Život
objavljeno prije 13 godina i 5 mjeseci
MIJENJANJE BOJE

Biljke koje otkrivaju eksploziv novo antiterorističko oružje

POGLEDAJTE VIDEO: Pored estetske i prehrambene uloge, biljke bi u skoroj budućnosti mogle doslovno spašavati naše živote

Biljke koje otkrivaju eksploziv
Biljke koje otkrivaju eksploziv (YouTube)
Više o

teroristi

,

biljke

,

Pentagon

,

eksploziv

,

receptori

Tko bi rekao da će biljke pored prehrambene i estetske uloge u našim životima jednoga dana dobiti i onu zaštitničku! Koliko god to zvučalo neobično pa i nemoguće, znanstvenici su razvili biljke koje otkrivaju prisutnost eksplozivnih naprava i bombi. Uz pomoć specifičnih tehnika, uspjeli su poučiti proteine biljaka da mijenjanju boja u prisutnosti određenih kemikalija.

Zamislite situaciju u kojoj terorist dolazi u zrakoplovnu luku sa skrivenom eksplozivnom napravom i prolazi pored biljaka čiji listovi u trenutku prolaska postaju bijeli - time bi se na vrlo specifičan način mogli alarmirati zaštitari i službe sigurnosti zračne luke. Potencijalnih sigurnosnih implikacija je bezbroj.

Čitava stvar funkcionira jer receptorski proteini iz DNK biljke prirodno reagiraju na prijeteće podražaje ispuštanjem kemikalija zvanih terpenoidi kako bi se ojačala vanjska struktura listova što podrazumijeva i promjenu boje. Ova obrambena reakcija je u biti temelj stvaranja „antiterorističkih biljaka" koje otkrivaju eksploziv. Iza čitavog projekta stoji biologinja profesorica June Medford sa Sveučilišta Colorado u suradnji s Pentagonom. „Biljke ne mogu pobjeći niti se sakriti od prijetnji pa su razvile sofisticirane sustave otkrivanja i reagiranja na okoliš", kazala je Medford.

Istraživači si dizajnirali računalni program koji bi manipulira prirodnim obrambenim mehanizmima biljke tako što uči njene receptore da reagiraju na isti defanzivni način kad su joj u blizini specifične kemikalije koje se koriste u eksplozivima i zračnim i vodenim polutantima.

Ovi računalno redizajnirani receptori modificirani su za funkcioniranje u biljkama i nadgledaju stanične zidove biljke gdje mogu prepoznati polutante ili eksplozivne sastojke u zraku ili obližnjem tlu. Dakle, biljka prepoznaje rizične supstance i šalje unutarnje signale koji rezultiraju promjenom zelene boje listova u bijelu. Ova „tehnologija" može se primijeniti gotovo kod bilo koje biljke zahvaljujući čemu bi se mogli otkriti više polutanata istovremeno. Profesorica Medford je za daljnje razvijanje svojeg projekta od američke Agencije za obranu i smanjenje prijetnji dobila trogodišnji grant vrijedan 7,9 milijuna američkih dolara. Detalji istraživanja objavljeni su u časopisu PLoS ONE.

28.01.2011. 11:23:00
Novi komentar
nužno
nužno