objavljeno 14.01.2011. 20:01:00
VRUĆA YOGA

Bikram yoga - vježbe na +38 za mršavljenje i detoksikaciju

Radi se o yogi koja se prakticira na visokim temperaturama, a odlična je za topljenje masnih naslaga i detoksikaciju

Bikram Yoga
Bikram Yoga (YouTube)

Bikram yoga je vrsta yoge koju je na temelju klasičnih vježbi osmislio Bikram Choudhury. Treninzi, koji su po prvi puta postali popularni 70-ih godina, traju ukupno 90 minuta, a sastoje se od 26 različitih poza i dvije vježbe disanja. Posebna karakteristika Bikram yoge je sobna temperatura - prostorija za treninge mora biti zagrijana na 38 stupnjeva Celzijevih s 40-postotnom vlagom.

Prakticiranje yoge u istinski vrućoj atmosferi potiče sagorijevanje masti i čišćenje tijela od štetnih tvari. Trening započinje vježbom disanja (Pranayama) koja povećava volumen pluća i potiče detoksikaciju. Tijelo se zbog visokih temperatura znoji od prve minute što indirektno ima pozitivan učinak na mišiće i omogućuje veću rastezljivost.

Tijekom treninga je pogled najbolje usmjeriti prema tlu kako bi se lakše održala ravnoteža. Svaka poza tijelo priprema na onu sljedeću, a različite vježbe istezanja, disanja i koncentracije opterećuju gotovo sve mišiće i stimuliraju žlijezde. Polaznici nerijetko ističu da se dan nakon vježbanja osjećaju izrazito energično i dobro raspoloženo.

Od polaznika se ne očekuje predznanje. Kritičari upozoravaju na moguće opasnosti zbog 90-minutne vrućine. Bikram yoga posebno se preporučuje muškarcima i sportašima; vrlo je korisna u prevenciji ozljeda. 

14.01.2011. 20:01:00
http://m.metro-portal.hr/bikram-yoga-vjezbe-za-mrsavljenje-i-detoksikaciju/54063/