objavljeno 21.02.2017. 15:01:00
MA DA?

Bijeli kruh ipak ne deblja?

Od bijelog kruha nećete se udebljati, pa taman se gušili u njemu cijeloga dana, tvrde izraelski znanstvenici nakon provedenog istraživanja

Bijeli kruh nije ni izbliza tako štetan kako se tvrdi?
Bijeli kruh nije ni izbliza tako štetan kako se tvrdi? (Shutterstock)

Bijeli kruh i bijelo brašno trenutno su neprijatelji br. 1 vašeg zdravlja i linije, barem ako je suditi po količinama savjeta koji spominju obavezno izbacivanje navedenih iz prehrane. No, kao i uvijek, istina je negdje u sredini, a ima i dokaza za to...

Izraelski znanstvenici napravili su istraživanje u kojem je 40 ispitaniak jelo bijeli ili domaći kruh od kiselog tijesta i mjerili razine šećera u krvi, kao i utjecaj na težinu.

Ispalo je neočekivano, barem prema današnjim standardima - niti se jedna grupa nije udebljala više od druge, a u obje grupe porasla je razina šećera u krvi. Štoviše, svima su uspjeli vratiti šećer u normalu prehranom baziranom na analizi crijevnih bakterija svakog sudionika istraživanja.

Zaključak je bio jednostavan - od bijelog kruha nećete se udebljati, pa taman se gušili u njemu cijeloga dana.

Tajna dobre linije je, stoga, nevezana za brašno - nema jedne dobre ili loše namirnice, već svatko od nas reagira na svoj, jedinstven način, pa tako treba i prilagoditi prehranu.

21.02.2017. 15:01:00
http://m.metro-portal.hr/bijeli-kruh-ipak-ne-deblja/103258/