« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
SAD JE SIGURNO?

SAD ukida moratorij na bušenje nafte u Meksičkom zaljevu

Šestomjesečni moratorij koji je uveden nakon najveće ekološke katastrofe u SAD-u vjerojatno se ukida i prije isteka roka

SAD ukida moratorij na bušenje nafte u Meksičkom zaljevu
SAD ukida moratorij na bušenje nafte u Meksičkom zaljevu (Getty Images)
Više o

ekološka katastrofa

,

BP

,

naftna mrlja

,

naftna bušotina

,

deepwater horizon

,

proračun za 2011.

,

Maša Jerin

Američki ministar unutarnjih poslova Ken Salazar najavio je u utorak da će vlada uskoro ukinuti moratorij na bušenje nafte i plina u dubokim vodama Meksičkog zaljeva, uveden u svibnju zbog divovske naftne mrlje nastale havarijom platforme Deepwater Horizon kompanije BP.

Salazar je izjavio da će se moratorij ukiniti prije njegovog isteka 30. studenoga, jer je postignut napredak da povećanju sigurnosti bušenja nafte u dubokim vodama. "Uvijek će biti rizika povezanih s bušenjem u dubokim vodama, ali mi smo sada dosegli točku gdje smo smanjili te rizike", rekao je Salazar.

Dužnosnici administracije održali su više sastanaka u proteklih nekoliko dana na kojima su dogovarali mjere zaštite kako bi se spriječilo ponavljanje naftne mrlje u Meksičkom zaljevu, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Robert Gibbs.

Predsjednik Barack Obama zaustavio je bušenje nafte i prirodnog plina u vodama dubljim od 500 stopa (152 metra) nakon što je 20. travnja eksplodirala platforma Deepwater Horizon ispred obala Louisiane, usmrtivši 11 radnika i izazivajući najveću naftnu mrlju u povijesti SAD-a.

Ukidanje šestmjesečnog moratorija, koji je na snazi od 27. svibnja, neće odmah dovesti do novog bušenja, rekao je Michael Bromwich, direktor Zavoda za energiju oceana pri ministarstvu unutarnjih poslova, koji nadzire proizvodnju energije, jer će prve dozvole za bušenje vjerojatno biti izdane mjesec dana nakon ukidanja moratorija.

Industrija nafte i dužnosnici saveznih država uz obalu Meksičkog zaljeva rekli su da su zabranom bušenja kažnjene sve tvrtke zbog djelovanja BP-a, te da je moratorij pojačao ekonomske teškoće u regiji koja pati od učinaka naftne mrlje na ribarstvo i turizam. (hina/metro-portal)

12.10.2010. 22:20:59
Novi komentar
nužno
nužno