« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
POLITIKA PRIJE PRAVDE

Bijela kuća odgovara Kongres od rezolucije o armenskom genocidu

Administracija predsjednika Obame ni pod koju cijenu ne želi poremetiti odnose s ključnom američkom saveznicom na Bliskom istoku

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

SAD

,

Turska

,

Armenija

,

Bijela kuća

,

američki Kongres

,

armenski genocid

Obamina administracija pozvala je Odbor za vanjsku politiku Predstavničkog doma Kongresa da ne usvaja rezoluciju o armenskom genocidu, u interesu procesa pomirbe izmđu Armenije i Turske, no predsjednik odbora se u četvrtak oglušio na taj zahtjev.

Državna tajnica Hillary Clinton rekla je predsjedniku odbora Howardu Bermanu u srijedu da bi takva rezolucija mogla ugroziti proces pomirbe između Turske i Armenije, rekao je glasnogovornik Bijele kuće Mike Hammer.

Unatoč tom pozivu, Berman, demokrat iz Kalifornije u kojoj živi brojna armenska zajednica, u četvrtak je pozvao članove odbora da prihvate rezoluciju, što će oni se vjerojatno i učiniti, izvješćuju iz Kongresa američke TV mreže.

Odbor će potom tu rezoluciju uputiti na izglasavanje u Predstavnički dom u punom sastavu, gdje njezina sudbina nije tako izvjesna.

Turska, ključna američka saveznica u NATO-u i na Bliskom istoku, negira da je Otomansko carstvo u vrijeme Prvog svjetskog rata izvršilo genocid nad 1,5 milijuna Armenaca kako bi spriječilo stvaranje neovisne armenske države. Službena Ankara, ali i većina turskih povjesničara, negira odgovornost za genocid, jer bi ona mogla pružiti pravnu osnovu za odštetu žrtvama. Ankara tvrdi da je broj ubijenih predimenzioniran, te da se radi o žrtvama građanskog rata i nereda, a ne genocida.

Turska je energično prosvjedovala protiv rezolucije odbora američkog Kongresa, a u turskoj javnosti vlada takav interes za to pitanje da će neke turske TV postaje izravno prenositi raspravu na odboru, javio je američki javni radio NPR.

Američka je administracija intervenirala unatoč obećanja iz predizborne kampanje Baracka Obame da će ubijanje 1,5 milijuna Armenaca od strane otomanskih Turaka, SAD službeno nazvati genocidom. (hina/metro-portal)

04.03.2010. 21:30:25
Novi komentar
nužno
nužno