« Svijet
objavljeno prije 9 godina i 7 mjeseci
VALENTIN INZKO:

BiH u Europskoj uniji do 2020. godine?

Valentin Inzko kaže da su oni koji su predviđali ulazak BiH u Europsku uniju 2014. samo sanjali, dok je razdoblje od deset godina realnije

BiH bi mogla ući u EU 2020. godine
BiH bi mogla ući u EU 2020. godine (Shutterstock)
Više o

Valentin Inzko

,

depresivni dan

BiH mogla bi ući u Europsku uniju za 10 godina, rekao je u utorak visoki međunarodni predstavnik u toj zemlji Valentin Inzko. Naglasio je da su ljudi koji su vjerovali da bi se BiH mogla priključiti Uniji 2014. - na stogodišnjicu ubojstva nadvojvode Franje Ferdinanda koje je bilo okidač za izbijanje Prvog svjetskog rata - zapravo "sanjali".

"Godina 2020. je realnija ... devet ili deset godina je realna perspektiva", rekao je Inzko novinarima u Europskom parlamentu u Strasbourgu, gdje se ovoga tjedna održava plenarno zasjedanje.

>> BiH planira do kraja 2010. predati molbu za status kandidata za EU

Bruxelles smatra da Bosna i Hercegovina može napredovati na putu prema EU tek kada izgubi status poluprotektorata pod nadzorom Ureda visokog predstavnika (OHR). Međutim, nakon nekoliko neuspješnih pokušaja da se bosanskohercegovački političari slože oko ustavnih promjena i drugih reformi potrebnih za zatvaranje OHR-a, europsko stajalište malo se ublažilo.

Inzko je rekao da zatvaranje njegova ureda više nije isključiv preduvjet. Sugerirao je da bi se neki koraci mogli poduzeti i prije, iako je zatvaranje Ureda još uvijek potrebno da bi zemlje članice počele razmatrati zahtjev BiH. Inzko je također potvrdio da bi zemlji do kraja godine mogle biti ukinute vize za EU. "To bi bio ogromna simbolična vrijednost za ljude u BiH", rekao je. (hina/metro-portal)

21.09.2010. 13:09:47
Novi komentar
nužno
nužno