« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
MILORAD DODIK:

BiH nije održiva zemlja

Problem je što BiH ima vanjski, ali nikada nije mogla postići unutarnji legitimitet, smatra Dodik

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Milorad Dodik

,

Republika Srpska

,

BiH

,

Carl Bildt

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik u subotu je za beogradski B92 izjavio kako je Bosna i Hercegovina neodrživa zemlja.

Dodik je u izjavi za B92 kazao kako RS nije zainteresiran za promjenu ustava BiH, te je naglasio da je međunarodna zajednica godinama bila previše popustljiva prema Bošnjacima, a nepravedno stroga prema Srbima u BiH.

Problem je što BiH ima vanjski, ali nikada nije mogla postići unutarnji legitimitet, rekao je Dodik. Jučerašnji sastanak u vojnoj bazi u Butmiru bio je samo radni susret kojem je pravi povod bio zatvaranje Ureda visokog predstavnika (OHR) i želja da se prije toga osiguraju ustavne promjene za što Republika Srpska nije zainteresirana, naglasio je.

"To je pitanje za strane potpisnice aneksa Daytonskog sporazuma. Ustav BiH je četvrti aneks Daytonskog sporazuma i njega je potpisala RS. O njemu mogu razgovarati samo institucije. Nikakvi sastanci bilo gdje, pa ni u vojnim bazama, ne mogu riješiti to pitanje, osim dijaloga u institucijama", rekao je Dodik.

Sastanak švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta i zamjenika američke državne tajnice Jamesa Steinberga s čelnicima vodećih političkih stranaka u Bosni i Hercegovini završen je u petak u bazi Butmiru bez posebnih rezultata.

Nakon razgovora koji su trajali nešto manje od pet sati Bildt i Steinberg kazali su novinarima kako je bosanskohercegovačkim političarima sugerirano što njihova zemlja treba poduzeti kako bi nastavila približavanje euroatlantskim integracijama. No, dalje od toga za sada se nije otišlo.

"Ništa nije potpisano", kazao je Bildt, rekavši kako će novi susret europsko- američkog diplomatskog dvojca s političkim čelnicima iz BiH biti 20. listopada. Prema očekivanjima Bildta i Steinberga, politički čelnici BiH to bi vrijeme trebali iskoristiti kako bi razmotrili prijedloge sa sastanka u petak. (hina/metro-portal)

10.10.2009. 19:42:11
Novi komentar
nužno
nužno