« Svijet
objavljeno prije 10 godina i 3 mjeseca
PREMIJER FEDERAVIJE:

BiH je pred potpunim gospodarskim slomom i bankrotom

Federacija na računu ima samo 38 milijuna kuna, a braniteljske udruge najavile su žestoke prosvjede ako se uvede imovinski cenzus

(Arhiva)
Više o

MMF

,

BiH

,

Svjetska banka

,

bankrot

,

Vjekoslav Bevanda

,

gospodarski slom

,

Mustafa Mujezinović

Premijer Federacije BiH Mustafa Mujezinović i njegov zamjenik i ministar financija Vjekoslav Bevanda upozorili su u četvrtak da ovome entitetu, ali i državi prijeti potpuna gospodarska propast u slučaju da se ne usvoje zakoni kojima je cilj ograničiti izdvajanja za braniteljsku populaciju, što je uvjet za novu tranšu iz stand by sporazuma koju je obećao Međunarodni monetarni fond (MMF).

"U slučaju neusvajanja izmjena braniteljskih zakona imat ćemo katastrofalan scenarij. Smanjuje se proračun, što znači smanjenje mirovina, plaća policije, izdvajanju za zdravstvo, poticaje u poljoprivredi, malom i srednjem poduzetništvu, turizmu i značio bi uništenje gospodarstva Federacije i BiH u cjelini", rekao je premijer Mujezinović. Odbacio je tvrdnje kako će se ukinuti stradalnička primanja, istaknuvši da se želi ograničiti mogućnost da pojedine osobe primaju naknade po više osnova.

Federacija BiH mora usvojiti izmjene zakona o reviziji korisnika braniteljskih naknada te uvesti imovinski cenzus za branitelje, što je ključni zahtjev svjetskih financijskih institucija. Izmjene braniteljskih zakona moraju biti prihvaćene do 24. veljače, inače će izostati 248 milijuna maraka od MMF-a i 111 milijuna maraka od Svjetske banke, novac koji su te institucije obećale izdvojiti za potporu recesijom pogođenoj BiH.

Braniteljske organizacije poručile su, međutim, da neće prihvatiti uvođenje imovinskog cenzusa koji traže Svjetska banka i MMF. Udruge su ovoga tjedna najavile žestoke prosvjede u slučaju smanjenja primanja. Sredinom prošle godine bivši vojnici i stradalnici fizički su blokirali federalni Parlament zaustavivši smanjivanje naknada.

Ministar Federacije BiH Vjekoslav Bevanda upozorio je kako na računu Federacija ima tek na raspolaganju deset milijuna maraka (oko 38 milijuna kuna). Samo za isplatu invalidnina nedostaje 18 milijuna maraka, a skoro treba osigurati novac za braniteljske naknade, plaće administracije i dotacije za isplatu redovitih mirovina.

Vlasti Republike Srpske već su ispunile sve uvjete kako bi MMF i Svjetske banka odobrile novčane poticaje BiH. (hina/metro-portal)

11.02.2010. 21:00:19
Novi komentar
nužno
nužno