« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
vidošević:

Bez snažnih promjena ući ćemo u dužničko ropstvo

Čačić pozdravlja Škegru kao ministra gospodarstva, a Vidošević brani brodogradnju kao globalni hrvatski proizvod

(Nina Đurđević/Cropix)
Više o

gospodarstvo

,

Radimir Čačić

,

Nadan Vidošević

,

Ljubo Jurčić

,

Đuro Popijač

,

Đuro Njavro

,

Otvoreno

U utorak navečer u emisiji Otvoreno HTV-a o hrvatskom gospodarstvu razgovarali su Radimir Čačić, Nadan Vidošević, Đuro Popijač, Đuro Njavro i Ljubo Jurčić.

HNS-ovac Radimir Čačić pozdravlja eventualno imenovanje Borislava Škegre za ministra gospodarstva jer je, kako kaže, sposoban za radikalne poteze:

"Ono što moram reći za Borislava Škegru je da je sposoban donijeti tvrde radikalne odluke za koje je uvjeren da mogu biti korisne. A ovo je vrijeme za tvrde, radikalne odluke, ali moraju biti pametne", kaže Čačić.

Ljubo Jurčić napominje da ministar gospodarstva postavlja ciljeve, procedure, ljude i nadzor, a njegova je odgovornost u tome je li sve navedeno pravilno odredio, ali je problem u tome što mi nemamo državnu administraciju sposobnu da obavlja te poslove, a imamo političare koji ne razumiju taj posao.

Nezavisni predsjednički kandidat Nadan Vidošević također smatra da je vrijeme za velike odluke:

"Premijerka u ovom trenutku mora prihvatiti činjenicu da mora ovladati strankom. Ima jaku opoziciju i odlazak predsjednika, i imenovanje novog ministra je vrlo važna politička odluka", kaže Vidošević.

Ali, sve je to nevažno ako se konačno ne donese prava ekonomska strategija.

"Ako stvarno ne budemo imali snažan zaokret u državnoj ekonomskoj strategiji, mi ćemo ući u dužničko ropstvo, i vjerovnici će upravljati našom zemljom", kaže Vidošević.

Povela se široka i konstruktivna rasprava, posebice pri kraju emisije, a svi se slažu da treba imati hrabrosti povući prave poteze.

Radimir Čačić smatra da konačno treba imati hrabrosti srezati nezarađene mirovine i poljoprivredne subvencije, te riješiti brodogradnju, pa i pod cijenu da se izgubi dio glasačkog tijela.

''Treba početi plaćati svoje obaveze, dakle prestati se razbacivati novcima. To su donje granice koje treba podvući da bi se počelo razgovarati. Kad bi se to učinilo, mogli bismo krenuti prema oporavku", zaključuje Čačić sa sumnjom da bi HDZ mogao povući takve poteze.

Vidošević ipak brani brodogradnju, jer je ''brod još uvijek jedini globalni hrvatski proizvod'', a kao uspješan primjer navodi pulski Uljanik koji funkcionira usprkos teškoćama.

Đuro Popijač, direktor Hrvatske udruge poslodavaca, upozorava da željezare i brodogradnja nisu gospodarstvo, već problemi za gospodarstvo koje ih plaća, a trebamo ministra koji će se zaista baviti onim dijelom gospodarstva koje vuče ovo društvo naprijed.

04.11.2009. 07:11:17
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    04.11.2009. 11:02
    nevjerojatno, a sada već nismo dužnički robovi? onih sitnih 35 milijardi eura, to se ne računa? :-O
Novi komentar
nužno
nužno