« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SARKOZY:

Bez mirovnih razgovora postoji opasnost od treće Intifade

Francuski predsjednik nije želio dati izravnu potporu svom ministru vanjskih poslova Bernardu Kouchneru koji je za vikend govorio o mogućnosti priznanja palestinske države

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Nicolas Sarkozy

,

Intifada

,

Bernard Kouchner

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u ponedjeljak je obećao nove inicijative za prekid blokade izraelsko-palestinskog mirovnog procesa, ali nije ponovio ideju o priznanju palestinske države prije rješavanja pitanja granica.

"Treba učiniti sve kako bi pregovori ponovno počeli. Ako nema razgovora, postoji opasnost - želim to poručiti međunarodnoj zajednici - od treće Intifade", rekao je Sarkozy na konferenciji za novinare koju je održao zajedno s palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom. Sarkozy je ustvrdio kako se s Abasom usuglasio oko "inicijativa", ali nije iznio nikakve pojedinosti o njihovoj prirodi."

Francuski predsjednik nije želio dati izravnu potporu svom ministru vanjskih poslova Bernardu Kouchneru koji je za vikend govorio o mogućnosti priznanja palestinske države, koja bi se proglasila brzo, bez dogovora s Izraelom o pitanju granica.

Kouchner je "iznio nekoliko alternativnih mogućnosti za slučaj da se stvari ne odblokiraju", rekao je Sarkozy.

"Mi želimo stvarnu državu..., palestinsku državu u granicama iz 1967., uz zamjenu teritorija, onako kako se to uvijek govorilo", dodao je. Ta bi država morala biti "održiva, moderna i demokratska", naglasio je. No, unatoč svemu je francuskom predsjedniku upućeno pitanje o mogućnosti jednostranog proglašenja palestinske države, na koje je odgovorio - "U tom bismo trenutku vidjeli... što bismo učinili". (hina/metro-portal)

22.02.2010. 21:59:59
Novi komentar
nužno
nužno