« Biznis
objavljeno prije 3 godine i 2 mjeseca
EU FONDOVI

Bespovratnih 200 milijuna eura za proizvodnju

Paket pomoći za oporavak MSP-ova, potiče se „zelena“ proizvodnja i digitalno poslovanje

Lova stigla!
Lova stigla! (Arhiva)
Više o

EU fondovi

,

bespovratna sredstva

U najavi je dodjela bespovratnih potpora za ulaganje u proizvodne kapacitete, modernizaciju poslovanja i opremanje. Hrvatskim poduzetnicima na raspolaganju će biti cca 200 milijuna eura, odnosno 1,5 milijardi kuna, a novac dolazi iz paketa pomoći za oporavak i koheziju europskih područja, tzv. REACT-EU fonda, što je financijski instrument nastao kao odgovor Europske unije na pandemiju COVID-19 virusa. Za očekivati je da će ovo biti jedini natječaj takve vrste u 2021. godini, a objava se očekuje u svibnju/lipnju.
 
Prihvatljivi prijavitelji

S obzirom da je namjenom, svrhom i strukturom ovaj natječaj svojevrsni nasljednik dvaju natječaja, Kompetentnost i razvoj iz 2016. godine i Izgradnja i opremanje proizvodnih kapaciteta iz 2018. godine, očekuju se slični uvjeti prihvatljivosti - mikro, mali ili srednji poduzetnici (do 249 zaposlenih), registrirani za obavljanje gospodarske djelatnosti najmanje godinu dana te s minimalno jednim zaposlenim. U prethodnim natječajima prihvatljive su bile prvenstveno prerađivačka industrija i IT sektor, a intenzitet potpore bio je 45% za mikro i mala poduzeća te 35% za srednja poduzeća.

Ostaje otvoreno pitanje hoće li poduzetnici iz Sisačko-moslavačke županije dobiti viši intenzitet potpore i na koji će način to biti regulirano.   

Prihvatljivi troškovi

Podsjetimo, u dosadašnjim natječajima prihvatljiva su bila ulaganja u materijalnu i nematerijalnu imovinu, posebice kroz izgradnju, odnosno rekonstrukciju proizvodno-poslovnih prostora te opremanje poduzeća strojevima, opremom i alatima. U ovogodišnjem natječaju posebno će se poticati projekti koji će uključivati i tzv. „zelenu" i digitalnu komponentu.

Najveći izazov natječaja

Još uvijek nije poznato kako će se pristupiti organizaciji prijava. Na raspolaganju su dvije opcije. U modalitetu trajnog poziva (pogrešno u medijima nazvan i „najbrži prst") natječaj je otvoren duže vrijeme, projekti se zaprimaju i obrađuju, a natječaj se zatvara kad se potroše sva sredstva. Prijavitelji u trajnom pozivu moraju osigurati određeni minimalan broj bodova (najčešće 70%). S obzirom na neuravnotežen odnos ponude i potražnje na pojedinim prošlim natječajima, ovakav način prijave rezultirao je zatvaranjem nekoliko minuta nakon početka prijava i izazvao negodovanja.

Modalitet privremenog poziva otvoren je kraće vrijeme (najčešće mjesec ili dva) i, tek nakon isteka roka za prijavu, u obradu se istovremeno upućuju svi projekti. Po završetku ocjenjivanja, sredstva dobivaju oni sa najvećim brojem bodova. Navedeni sustav smatra se pravednijim, ali značajnije iscrpljuje kapacitete nadležnih institucija i produžuje rokove ocjenjivanja s obzirom na žalbe koje se pojavljuju nakon objave rezultata natječaja.

Pravovremeno započnite s pripremom projekta

Poruka je ovo posebno novim prijaviteljima jer dio poduzetnika, koji svoje projekte iz nekog razloga nisu stigli prijaviti na prethodni natječaj, objavu ovog natječaja čekaju u niskom startu (s već isplaniranim ulaganjima). Ako je suditi po prosječnoj vrijednosti odobrene potpore po projektu u prethodnim natječajima, a koja je iznosila oko 4 milijuna kuna, nova omotnica bit će dostatna za oko 375 projekata. Stoga poduzetnici koji svoje investicije žele sufinancirati bespovratnom potporom nemaju mnogo vremena za neodlučnost.

Natječaj se očekuje u II. kvartalu 2021. godine.  

23.02.2021. 14:21:00
Novi komentar
nužno
nužno