« Biznis
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
EU FONDOVI

Bespovratne potpore za izvoznike

Izvoz smanjuje ovisnost o domaćem tržištu i disperzira rizik, pa poduzetnici koji izvoze imaju veće šanse za dugoročni opstanak

Bacite se na izvoz
Bacite se na izvoz (Arhiva)
Više o

EU fondovi

,

poticaji

,

izvoznici

Samo 15% poduzeća u Hrvatskoj izvozi, međutim, ta poduzeća zapošljavaju 52% zaposlenih u svim poduzećima, ostvaruju oko 66% od ukupnih prihoda od prodaje, te u razvoj ulažu čak oko 79% sredstava od ukupno ulaganih sredstava u razvoj. Rast takvih zdravih i naprednih poduzeća čini ukupnu hrvatsku ekonomiju snažnijom.

Zašto je izvoz važan

Izvoz smanjuje ovisnost o domaćem tržištu i disperzira rizik, pa poduzetnici koji izvoze imaju veće šanse za dugoročni opstanak. Izvoz povećava njihovu sposobnost da se natječu na domaćem tržištu, a međunarodna iskustva koja stječu izvozom, saznanja o novim tehnološkim dostignućima i borba s međunarodnom konkurencijom općenito unaprjeđuju njihovo poslovanje. Zato su izvozno orjentirana društva stabilnija, a izvoz doprinosi jačanju njihove konkurentnosti u okviru jedinstvenog EU tržišta i globalno.

Bez certifikata nema izvoza - PRIMJER IZ PRAKSE

No, da bi poduzetnici mogli nastupiti na jedinstvenom EU i ostalim međunarodnim tržištima, moraju ispuniti primjenjive zahtjeve standarda, sukladnosti i certifikacije vlastitih proizvoda. Evo kako to izgleda na jednom primjeru....

Gotovo svako industrijsko postrojenje sadrži prostore u kojima se javljaju eksplozivne atmosfere u obliku smjese zraka i zapaljivih plinova, para, maglica ili prašina. Stoga je tijekom 2016. stupila na snagu EU direktiva koja obvezuje proizvođače opreme za korištenje u uvjetima kod kojih postoji rizik od eksplozije na obvezno provođenje postupka ocjene sukladnosti kako bi takvu opremu mogli označiti CE znakom i posebnim εx znakom te staviti na tržište zemalja članica EU, prošireno na članice EFTA (Norveška, Island, Lihtenštajn i Švicarska) i Tursku.

Drugim riječima, svaki proizvođač koji npr. svoj kuglasti ventil želi plasirati u brodogradnju ili industriju nafte i plina, svaki proizvođač rasvjetnih tijela koji svoju stropnu lampu želi plasirati u kemijsku ili farmaceutsku industriju, svaki proizvođač koji svoju opremu želi plasirati u prehrambenu ili npr. drvnu industriju mora imati certifikat koji će mu omogućiti prodaju takvim korisnicima, jer u suprotnom neće moći konkurirati kao dobavljači.

To je tipičan primjer jednog rastućeg tržišta potaknutog novim zakonodavnim okvirom EU koji je postrožio zahtjeve za zaštitu zdravlja ljudi i zaštitu okoliša, zbog kojeg bi hrvatskim proizvođačima kvalitetne industrijske opreme, proširenje proizvodnog portfelja na područje specijalne opreme za prostore ugrožene eksplozivnom atmosferom trebalo biti od ogromne važnosti. Nije zgorega napomenuti da proizvodi i oprema koja ima εx znak postižu višestruko veću cijenu od opreme koja taj znak nema. Jasno je što to znači u smislu dodane vrijednosti i zarade hrvatskih proizvođača.

EU natječaj - „Certifikacijom proizvoda do tržišta"

U okviru ovoga natječaja financiraju se aktivnosti certifikacije proizvoda, odnosno ocjenjivanja sukladnosti proizvoda s određenom normom ili specifikacijom (u skladu s direktivama EU i drugih zemalja).

Troškovi za koje se dobiva potpora uključuju:

  •     troškove pripreme propisane tehničke dokumentacije
  •     prijevod tehničke dokumentacije na strani jezik
  •     troškovi transporta proizvoda do akreditiranog tijela za ocjenjivanje sukladnosti
  •     ocjenjivanje sukladnosti proizvoda (ispitivanje, pregled, certifikacija, mjerenje, umjeravanje) od strane akreditiranog tijela za ocjenu sukladnosti
  •     troškovi postupka ocjene sukladnosti proizvoda i izdavanje isprava o sukladnosti (na primjer: izvještaj o ispitivanju, certifikat, potvrda o sukladnosti, potvrda o pregledu, izjava o svojstvima) od strane akreditiranog tijela za ocjenu sukladnosti
  •     troškovi u svezi sa ispunjavanjem uvjeta informiranja i vidljivosti

Intenzitet potpore određen je prema veličini poduzeća i iznosi:

  •     65% za srednja poduzeća
  •     85% za mikro i mala poduzeća

Najniži iznos bespovratne potpore je 20.000 kuna dok najviši iznos, koji se može dodijeliti pojedinom poduzetniku, iznosi 1.000.000 kuna.

 Više o natječaju možete pronaći na našoj stranici

04.07.2017. 13:30:00
Novi komentar
nužno
nužno