« Zagreb
objavljeno prije 12 godina i 9 mjeseci
AKADEMSKA GODINA 2011./2012.

Besplatne školarine za brucoše

Senat sveučilišta dao zeleno svijetlo rektoru Aleksi Bjelišu da potpiše ugovore s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa o financiranju participacija studenata za akademsku godinu 2011./2012.

Fotografija vijesti
Više o

školarine

,

Sveučilište u Zagrebu

,

Aleksa Bjeliš

,

rektor

Senat Sveučilišta u Zagrebu dao je suglasnost rektoru Aleksi Bjelišu da potpiše ugovore s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i športa (MZOŠ) o financiranju participacija studenata za prvu godinu preddiplomskih i integriranih studija, za diplomske studije, te za četvrtu, petu i šestu godinu integriranih studijskih programa u akademskoj godini 2011./2012. koje se u skladu s odlukom hrvatske Vlade financiraju iz proračuna.

Tu odluku donio je senat jučer, a o njoj su novinare na današnjoj konferenciji izvijestili rektor Aleksa Bjeliš i prorektorica za poslovanje Vesna Vašiček.

Time su, rekla je prorektorica Vašiček, nakon niza interakcija usuglašena stajališta sveučilišta i mjerodavnoga ministarstva. Podsjetila je da je sveučilište već od proljeća upozoravalo na to da se ugovori trebaju što prije potpisati.

Na temelju ugovora za koje je rektor dobio suglasnost da ih potpiše sveučilište će, objasnila je Vašiček, iz proračuna prema upisnim projekcijama dobiti između osamdeset milijuna i devedeset milijuna kuna.

Ipak, istaknula je, dinamika kojom će se sveučilište dobivati proračunska sredstva nije povoljna za sveučilište koje će do kraja 2011. godine dobiti akontaciju od deset posto, dok je, podsjetila je, prošle godina ta akontacija bila 20 posto.

Ostatak, odnosno 90 posto novca, sveučilištu će, u skladu s ugovorima, biti isplaćeno u roku od 60 dana od konačnih upisa. Pri tomu, dodala je prorektorica, treba voditi računa da će konačni rezultati upisa za diplomske studije biti u idućoj godini.

Uz napomenu da je taj novac važan za financijsku stabilnost sveučilišta i da sveučilište smatra da bi u potpunosti trebao biti isplaćen tijekom 2012., prorektorica je istaknula da on pokriva oko 50 posto materijalnih troškova sveučilišta.

Tako će, zaključeno je, svi studenti prve godine preddiplomskih studija te svi studenti diplomskih i integriranih studijskih programa koji prvi put upisuju godinu biti oslobođeni plaćanja studijskih troškova.

Kad je pak riječ o studentima druge, treće i eventualno četvrte godine preddiplomskih studija, oni će, dodao jer rektor Bjeliš, plaćati školarinu u skladu s razrađenim lineranim modelom participacija koji se provodi na sveučilištu.

 

14.09.2011. 14:12:08
Novi komentar
nužno
nužno