« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 3 mjeseca
OPORBA OGORČENA

Berlusconijeva reforma pravosuđa jest kontrola nad sudstvom

Vlada talijanskog premijera objavila je reformu pravosuđa, koju je Berlusconi ocijenio "epohalnom", a njegovi protivnici je odbacili kao napad na autonomiju sudaca

Fotografija vijesti
Više o

Silvio Berlusconi

,

sudstvo

,

reforma pravosuđa

"Ovo je sve samo ne reforma", rekla je Donatella Ferranti iz oporbene Demokratske stranke. "Potpuno je jasno da je stvarni cilj vlade upostava kontrole nad sudstvom", prenosi Hina. Predloženom reformom potpuno se razdvajaju dužnosti istražnih sudaca i sudaca, a ovlasti za poduzimanje stegovnih mjera protiv sudaca prenose se na samostalno tijelo. Reformom bi se trebalo skratiti i trajanje sudskih postupaka, po čijoj je dužini Italija poznata.

Suci koji donesu pogrešnu odluku postali bi podložni tužbama oštećenih stranaka u postupku, kao što se tuži liječnike za nesavjesno liječenje, rekao je ministar pravosuđa Angelino Alafano na konferenciji za novinare. Odbacujući optužbe protivnika reforme da se njome želi zaštititi Berlusconija od sudskog progona, Alfano je istaknuo kako se nova pravila, na čiju provedbu će se trebati čekati možda i godinu dana, neće odnositi na sudske postupke koji su već u tijeku.

Visoko sudsko vijeće, koje se često sukobljavalo s Berlusconijem, razdijelit će se na dva dijela, a ovlasti za kažnjavanje sudaca prebacit će se na posebno tijelo, u kojem će smjeti sjediti i osobe izvan pravosudnog okružja, jer vladajući tvrde kako u sadašnjem sustavu suci za svoja djela "ne odgovaraju nikome". "Riječ je o kaznenoj reformi čiji je krajnji cilj podrivanje autonomije i neovisnosti sudstva", istaknula je u priopćenju glavna udruga talijanskih sudaca.

10.03.2011. 19:51:06
Novi komentar
nužno
nužno