« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 9 mjeseci

Beograd: Boris Tadić bi odmah potpisao SSP s EU

Predsjednik Srbije sugerirao Hrvatskoj da ne prizna neovisnost Kosova

Na konferenciji za novinare Tadić je izjavio kako je razočaran Slovenijom koja je priznala neovisnost Kosova
Na konferenciji za novinare Tadić je izjavio kako je razočaran Slovenijom koja je priznala neovisnost Kosova (AFP)
Više o

Boris Tadić

,

Beograd

,

Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju

Boris Tadić, predsjednik Srbije, izjavio je jučer da bi odmah potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) s Europskom unijom (EU) kad bi on Srbiji danas bio ponuđen.

- Takav ugovor štitio bi interese Srbije i naš identitet u Europi, sigurnost i integritet naše zemlje - kazao je srbijanski predsjednik na konferenciji za novinare, dodajući da će se Srbija u godinama koje dolaze ‘lišiti i svoga integriteta’ ako ne bude išla prema EU.

Duboke posljedice

Tadić je dodao da potpisivanje SSP-a podrazumijeva ekonomsku stabilizaciju, ali da predviđa i poštivanje Rezolucije 1244 Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda, koja Kosovo definira kao sastavni dio Srbije.

- Srbija, kao članica EU, ima mogućnost spriječiti da druge države postanu članice, dakle može spriječiti da Kosovo postane članica - istaknuo je Tadić. Rekao je također da će odluka Slovenije da prizna Kosovo poremetiti odnose dviju zemalja i da je razočaran raspravom o tome u slovenskom parlamentu. Tadić je kazao i kako  sugerira Hrvatskoj da ne prizna neovisnost Kosova, s obzirom na to da još nije ispunila sve pretpostavke za prijem u EU.

Vlada odbila rezoluciju radikalaTadić je apelirao na zastupnike u Skupštini Srbije da povuku prijedlog rezolucije Srpske radikalne stranke, jer se njome zloupotrebljava pitanje Kosova kako bi se prekinulo približavanje Europskoj uniji. O radikalskom prijedlogu rezolucije jučer se negativno izjasnila i srbijanska vlada. 

- I s Hrvatskom, ali i sa svim ostalim zemljama u regiji želimo dobre odnose -  kazao je Tadić i upozorio da će svaka moguća odluka o priznanju Kosova imati duboke političke i ekonomske posljedice, zbog čega bi sve zemlje regije trebale dobro razmisliti o tom pitanju.

Ističući da se Kosovo ne brani rezolucijama već nastavkom europskih integracija, Tadić je apelirao na zastupnike u Skupštini Srbije da povuku prijedlog rezolucije Srpske radikalne stranke, jer se njome zloupotrebljava pitanje Kosova kako bi se prekinulo približavanje EU. Rezoluciju radikala podržale su Demokratska stranka Srbije Vojislava Koštunice i Nova Srbija Velimira Ilića, kao i oporbena Socijalistička partija Srbije.

Prijedlog radikalne stranke

Srbija mora pažljivo osmisliti politički plan obrane integriteta zemlje, kazao je Tadić, dodajući da je srbijanska politika 90-ih godina prošlog stoljeća ‘srljala i upadala u zamke čije posljedice i danas trpi’.

O radikalskom prijedlogu rezolucije, po kojem bi Srbija s EU mogla potpisati isključivo sporazum koji podrazumijeva njezinu teritorijalnu cjelovitost, odnosno i Kosovo, negativno se jučer izjasnila i vlada u kojoj ministri iz Tadićeve Demokratske i stranke G17 Plus Mlađana Dinkića imaju većinu. Prijedlog te rezolucije će se, bez obzira na negativnu ocjenu vlade, naći na dnevnom redu Skupštine 13. ožujka. (Hina) 

06.03.2008. 22:17:39
Novi komentar
nužno
nužno