« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
OPĆA AUDIJENCIJA

Benedikt XVI. osudio užase koncentracijskih logora

Nekadašnji član Hitlerjugenda uputio je apel svijetu da se tragedije poput holokausta više nikad ne ponove

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

holokaust

,

Auschwitz

,

Hitlerjugend

Papa Benedikt XVI. osudio je u srijedu "užase i nezapamćenu okrutnost" koncentracijskih logora nacističke Njemačke, na dan obilježavanja 65. godišnjice oslobođenja Auschwitza i međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Oslobođenje Auschwitza i "svjedočanstva preživjelih otkrivaju svijetu užas zločina i nečuvene okrutnosti počinjenih u logorima smrti nacističke Njemačke zbog slijepe rasne i vjerske mržnje", izjavio je Papa na redovnoj općoj audijenciji. Apelirao je da se takve tragedije nikada više ne ponove.

Papa je i odao počast svima onima koji su, uz rizik po vlastiti život, štitili progonjene.

Nekadašnji zatvorenici nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau, veterani Crvene armije koji su ih oslobodili prije 65 godina i brojni uglednici, među kojima i izraelski premijer Benjamin Netanyahu, odat će u srijedu počast žrtvama toga logora - simbola holokausta.

Sirene Auschwitza komemorativno će se oglasiti u 14 sati i 30 minuta kako bi obilježile početak svečanosti u nekada najvećem koncentracijskom logoru koji su nacisti podigli u okupiranoj Poljskoj. Od 1940. do 1945, približno 1,1 milijun muškaraca, žena i djece, od kojih milijun europskih Židova, izgubilo je ondje živote. (hina/metro-portal)

27.01.2010. 14:06:03
Novi komentar
nužno
nužno