« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
ZAŠTITA ŽIVOTA

Benedikt XVI. osudio "uništavanje embrija" i "legaliziranu eutanaziju"

Papa je kritizirao je "uništavanje embrija" u sklopu procesa umjetno izvedenih oplodnji, kao i "legaliziranu eutanaziju", u poruci upućenoj sudionicima kongresa posvećenog medicini

Papa Benedikt XVI.
Papa Benedikt XVI. (Getty Images)
Više o

papa Benedikt XVI.

,

medicina

,

eutanazija

,

embrij

Otkrivši "pozitivne i ohrabrujuće rezultate" u politici zdravstva koju provode vlade, Papa je ocijenio da postoji i druga strana. "Mislim na pitanja povezana s onim što zovemo 'reproduktivno zdravstvo'", u sklopu kojega se pribjegava tehnički umjetno izvedenim oplodnjama, pri čemu se "uništavaju embriji". Također je osudio legaliziranu eutanaziju.

"Moramo podupirati zaštitu života, od začeća do njegova prirodnog završetka i poštovati dignitet svakoga ljudskog bića", rekao je Papa, ponovivši tradicionalno stajalište Katoličke crkve o ovom pitanju. Prije deset dana, tijekom boravka u Španjolskoj, Benedikt XVI. je izrazio žaljenje zbog nepostojanja ili nedostatne zdravstvene skrbi koja pogađa mnoge narode u cijelome svijetu.

"Nažalost, i danas se brojni narodi u svijetu suočavaju s problemom nepostojanja ili neodgovarajuće i nedostatne zdravstvene skrbi. Oni ne uspijevaju zadovoljiti ni svoje temeljne, egzistencijalne potrebe, a ni one na području zdravstvene skrbi", rekao je, kritiziravši istodobno pretjeranu medicinsku brigu o vlastitu organizmu koja može dovesti do druge krajnosti - "kulta tijela".

"U današnje vrijeme svjedoci smo, s jedne strane pretjerane pozornosti koja se pridaje zdravlju, pretjeranog konzumiranja lijekova te pribjegavanja kirurškim zahvatima, što bi nas moglo dovesti do krajnosti - 'kulta tijela', a s druge strane imamo milijune onih koji žive na rubu egzistencije i nemaju ni osnovnih lijekova, prijeko potrebnih za liječenje jednostavnih bolesti", rekao je Benedikt XVI. (hina/metro-portal)

18.11.2010. 22:49:31
Novi komentar
nužno
nužno