« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
spasio ih je

Ben Bernanke je osoba godine u izboru časopisa Time

Najmoćniji štreber na svijetu pobijedio je u konkurenciji Nancy Pelosi i Usaina Bolta

(Getty Images)
Više o

Usain Bolt

,

Ben Bernanke

,

Time

,

Stanley McChrystal

,

Nancy Pelosi

,

osoba godine

,

kineski radnik

Guverner američke središnje banke, Federalnih rezervi (FED), Ben Bernanke, proglašen je za "Osobu godine" u izboru tjednika Time, objavio je u srijedu taj američki list.

Opisujući ga kao "najmoćnijeg štrebera na svijetu", Time navodi da Bernanke nema karizmu uobičajenu za osobe s prevelikim uredima u Washingtonu, da ne dominira svojom prisutnošću te da nije govornik koji hipnotizira publiku.

"Njegovi argumenti nisu stranački ili ideološki, on je metodičan, utemeljen na činjenicama i upućen u najnoviju stručnu literaturu. Kada nešto ne zna, onda se ne razmeće i ne blefira", navodi Time.

Kao dugogodišnji profesor ekonomije na sveučilištu Princeton, Bernanke je glasio za vodećeg stručnjaka za Veliku depresiju 1930-ih, a slučaj je htio da se kao guverner FED-a bori da Amerika izbjegne njezino ponavljanje.

Dobro je znao kako je pasivni FED 1930-ih pomogao stvoriti kartastrofu, tvrdoglavim odbijanjam da poveća ponudu novca i tragičnim nedostatkom mašte i spremnosti za eksperimente, ističe Time.

Kada su turbulencije na američkom tržištu nekretnina matastazirale u najgoru svjetsku finacijsku krizu u više od 75 godina, on je čudom stvorio bilijune novih dolara i ubacio ih u gospodarstvo, vodeći masovno vladino spašavanje posrnulih privatnih tvrtki.

Srušio je referentnu kamatnu stopu FED-a na nulu, a pozajmljivao je novčanim fondovima, 'hedge' fondovima, stranim bankama, investicijskim bankama, proizvođačima, osiguravateljima i drugim dužnicima koji nikada nisu ni sanjali da će primiti novac od FED-a.

Ponovo pokrenuo zamrnuta kreditna tržišta, revolucionarizirao je financiranje stambenog tržišta s kupnjom dionica hipotekarnih kreditora, utrostručio je bilancu FED-a i općenito je preobrazio arenu staloženog središnjeg bankarenja u pozornicu očajničkih improvizacija, navodi list.

"On nije samo preooblikovao američku monetarnu politiku, on je predvodio napore za spašavanje svjetskog gospodarstva", ističe Time.

FED je nazavisna vladina agencija koja vodi monetarnu politiku, određuje kamatne stope, što znači da ima utjecan na inflaciju, nezaposlenost, snagu dolara i kupovnu moć Amerikanaca.

Time je izabrao Bernankea u konkurenciji s predsjednicom Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi, zapovjednikom snaga SAD-a i NATO-a u Afganistanu generalom Stanleyem McChyrstalom, "kineskim radnikom", te najbržim čovjekom na svijetu Usainom Boltom. (hina/metro-portal)

Osobe godine po izboru časopisa Time:

1. Ben Bernanke

2. general Stanley McChrystal

3. ''kineski radnik''

4. Nancy Pelosi

5. Usain Bolt

16.12.2009. 19:21:21
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    16.12.2009. 21:25
    tko još vjeruje propagandi iz oronulog časopisa Times... vidjet ćemo da li je Bernake ikoga spasio čudom (čitaj: tiskanjem) dolara, jer taj dolar nije ničime pokriven i zasigurno će se pojaviti dolarski mjehur koji će puknuti i svi će opet biti šokirani :-P
Novi komentar
nužno
nužno