« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
FLAMANCI I VALONCI

Belgija slavi 'praznik jezika', a lingvističke prepirke na vrhuncu

Trideset treće izdanje te proslave koja počinje u petak u Bruxellesu namijenjeno je favoriziranju "kulturološkog susreta i lingvističke razmjene između različitih zajednica u Belgiji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Belgija

,

Yves Leterme

,

lingvistika

,

jezik

,

flamanci valonci

Belgija je od četvrtka u tko zna kojoj političkoj krizi zbog lingvističke nesnošljivosti između Flamanaca i Valonaca, ali državni parlament ovaj vikend kani proslaviti "jezični praznik".

Trideset treće izdanje te proslave koja počinje u petak u Bruxellesu namijenjeno je favoriziranju "kulturološkog susreta i lingvističke razmjene između različitih zajednica u Belgiji", ponosno su rekli organizatori. Predviđeno je da valonska djeca pjevaju na nizozemskom, a flamanska na francuskom. Belgijski parlament i nekoliko drugih službenih zgrada u toj će prigodi biti iznimno otvoreni za javnost.

Nije međutim sigurno da će taj "praznik" pomiriti Belgijance. Premijer Yves Leterme, Flamanac, podnio je u četvrtak ostavku kralju Albertu II. nakon povlačenja flamanske stranke iz njegove koalicije, s lingvističkom razmiricom u pozadini.

Odmah nakon premijerove ostavke, flamanske nacionalističke skupine prosvjedovale su zahtijevajući odcjepljenje od Belgije, a zastupnici iz Vlaams Belanga, flamanske skupine krajnje desnice, nisu oklijevali ući u savezni parlament kako bi ondje pjevali na nizozemskom flandrijsku "nezavisnjačku" himnu. Okupljeni pred premijerovom rezidencijom, mladi flamanski nacionalisti uzvikivali su "Crkni, Belgijo!", ne baš primjereno "jezičnom blagdanu". (hina/metro-portal)

23.04.2010. 20:40:00
Novi komentar
nužno
nužno