« Život
objavljeno prije 14 godina
LJUDSKA POGREŠKA

Bebe rođene po noći imaju veći postotak smrtnosti

Trudnice su upozorene da postoji gotovo pedeset postotna šansa komplikacija ukoliko rode tijekom noći zbog manjka medicinskog osoblja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)
Više o

bolnice

,

bebe

,

stopa smrtnosti

,

rođenje

,

upala slijepo crijevo

Zabrinjavajuća studija otkrila je vezu između povećanih stopa smrtnosti novorođenčadi i neonatalne intenzivne skrbi tijekom noći i ranojutarnjih sati. Istraživači navode kako nestašica iskusnijih liječnika u bolnicama navečer i za vrijeme vikenda dovodi do povećanog rizika, premda bi i generalni umor osoblja također mogao biti faktor.

>> Hoće li krupne bebe postati pretila djeca?

Stopa smrtnosti u nekim bolnicama diže se i do 47 posto ako je beba rođena između 18 navečer i 8 ujutro. Studija je provedena u Nizozemskoj, a istraživači su analizirali više od 700,000  rođenja između 2000. i 2006. Zaključili su kako je stopa smrtnosti kod novorođenčadi mnogo veća tijekom noći. To osobito dolazi do izražaja kod manjih bolnica, dok veliki medicinski centri nisu imali toliku razliku između doba dana.

Ipak, dr. Eric Steegers koji je vodio istraživanje naglašava da su u razvijenim zemljama ozbiljne komplikacije rijetke te nije bitno vrijeme kada žena rađa.

15.06.2010. 13:49:00
Novi komentar
nužno
nužno