« Život
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
buaaa na njemačkom

Bebe "plaču na maternjem jeziku"

Navodno beba već u maternici uči zvukove vanjskog svijeta koje kasnije imitira u želji da se poveže s majkom

(Corbis)
Više o

učenje jezika

,

beba

,

učenje beba

,

imitiranje glasova

Njemački istraživači tvrde kako bebe počinju usvajati karakteristike govora vlastitih govra još dok se nalaze u maternici. Istraživači su proučavali plač 60 zdravih beba rođenih u obiteljima koja govore njemački i francuski.

Kako piše časopis Current Biology, istraživači smatraju da bebe pokušavaju uspostaviti povezanost s majkama imitirajući ih.

Ta studija sugerira da još nerođene bebe u maternici padaju pod utjecaj zvukova prvog jezika koji dopire do njih. Nije nikakva novost da beba može zapamtiti zvukove iz vanjskog svijeta u posljednja tri mjeseca trudnoće te da je posebno osjetljiva na nijasne glazbe i ljudskog glasa.

Voditeljica istraživanja Kathleen Wermke sa Sveučilišta Wurzburg kaže da otkrića ove studije ne leže samo u činjenici da su bebe sposobne proizvesti različite melodije plača već i da to čine po određenom ritmu i predlošku koji su tipični za jezično okruženje u kojem su se nalazili tijekom boravka u maternici.

„Suprotno ortodoksnim interpretacijama, prikupljeni podatci podržavaju tezu o važnosti bebinog plača u jezičnom razvoju", kaže Wermke.

Njen tim je snimao i analizirao plač beba starih od tri do pet dana. Analizom su došli do otkrića da postoje određene razlike u melodiji plača beba koje se poklapaju s materinjim jezikom njihovih roditelja.

Istraživači vjeruju da se radi o vrlo važnom saznanju koje potvrđuje teorije da bebe imitacijom uče već u maternici što se ne smatra urođenim ponašanjem.
07.11.2009. 11:26:11
Novi komentar
nužno
nužno