« Život
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
uspjeh čovjeka i tehnologije

Beba preživjela 164 sata bez vitalnih organa

Djevojčica je rođena s kompliciranom srčanom manom koju je pod hitno trebalo ukloniti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

operacija srca

,

ecmo sustav

,

srčana mana

,

ards

,

zatajenje organa

Desetomjesečna beba iz Splita uspjela je preživjeti u bolnici na Rebru u Zagrebu čak 164 sata na ECMO sustavu bez srca i bez rada pluća. Zahvaljujući vrhunskoj spremnosti liječničkog tima i suvremene tehnologije, malenoj djevojčici spašen je život.

Beba se rodila s kompliciranom srčanom manom koja je morala biti operirana, no, nakon uspješnog zahvata došlo je do problema. Bebin život ugrozio je ARDS, odnosno akutni respiratorni distres te je došlo do krvarenja iz pluća. Bebi je zakazalo srce, ali i pluća zbog čega je morala biti priključena na ECMO sustav.

Odmah je okupljen tim od 20-ak medicinskih stručnjaka. Ovo je prvi slučaj da se upotrijebio ECMO sustav na bebi i to zbog zatajenja rada vitalnih organa. Prof. Ivan Malčić, jedan od glavnih aktera operacije, rekao je da su se organi morali „premjestiti" van tijela kako bi se oporavili, što se na kraju i dogodilo.

Nakon točno 164 sata na ECMO sustavu, djevojčica je skinuta s aparata. Srce joj funkcionira normalno, no još diše uz pomoć respiratora. Liječnici vjeruju da će se i pluća uskoro normalizirati.

03.12.2009. 20:38:35
Novi komentar
nužno
nužno