« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 9 mjeseci
ONI RADE?!

BDP porastao 1.2 posto, analitičari zbunjeni

To je treće tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 0,5 posto na godišnjoj razin

Prilično optimistično ...
Prilično optimistično ... (Arhiva)
Više o

BDP

,

rast BDP-a

Prva procjena pokazuje da je tromjesečni BDP u drugom tromjesečju 2015. realno veći za 1,2 % u odnosu na isto tromjesečje 2014. godine, a što je više od očekivanja analitičara.

To je treće tromjesečje zaredom kako BDP raste, i to brže nego u prethodnom, kada je gospodarstvo ojačalo 0,5 posto na godišnjoj razini, što je označilo njegov izlazak iz šestogodišnje recesije.

Sezonski prilagođeni tromjesečni BDP u odnosu na prethodno razdoblje bilježi pozitivnu stopu promjene od 0,7%, a u odnosu na isto tromjesečje 2014. realno je veći za 1,4%.

DZS je priopćio kako je je, prema sezonski prilagođenim podacima, BDP u drugom tromjesečju u odnosu na prethodni kvartal ojačao 0,7 posto, dok je u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine skočio 1,4 posto.

Među sastavnicama domaće potražnje najsnažniji pozitivan utjecaj na kretanje gospodarske aktivnosti prouzročen je rastom izdataka za konačnu potrošnju kućanstava, stoji u priopćenju DZS-a.

Dodaje se i da je doprinos neto inozemne potražnje bio pozitivan, za 1,1 postotni bod, a najveći pozitivan doprinos povećanju obujma BDP-a u drugom tromjesečju ostvaren je rastom izvoza roba i usluga.

28.08.2015. 13:27:00
Novi komentar
nužno
nužno