« Biznis
objavljeno prije 7 mjeseci i 24 dana
KALTENBERG

Bavarski princ posjetio Split u povodu obilježavanja 25 godina Kaltenberg piva u Hrvatskoj

Princ Luitpold od Bavarske, potomak bavarske kraljevske obitelji, boravio je ugradu pod Marjanom u povodu obilježavanja 25. godišnjice Kaltenberg piva u Hrvatskoj

Bilo je veselo u Splitu
Bilo je veselo u Splitu (Saša Burić)
Više o

Kaltenberg

,

pivo

U kraljevskoj obitelji u samom srcu Bavarske više od 750 godina proizvodi se kraljevsko pivo. Od prošle godine ponovno se proizvodi i u Hrvatskoj, u pivovari Kaltenberg Adria na Kukuljanovu. Distribucija dugogodišnjeg istinskog sinonima za pivo u Dalmaciji odsad se nastavlja i u Splitu.

Tradicija proizvodnje piva u bavarskoj kraljevskoj obitelji traje još od 1260. godine. Možemo se pohvaliti da i u Hrvatskoj imamo dugu tradiciju jer smo prije 25 godina započeli proizvodnju u Splitu. Ulažemo u Hrvatsku jer vidimo mnogo povezanosti s Bavarskom te smatramo da proizvodnja i distribucija ovog kraljevskog piva imaju svijetlu budućnost. Naš proizvod bio je veoma uspješan u prošlosti i vjerujemo da u Hrvatskoj dobro, kvalitetno pivo postaje iznimno cijenjeno. Naše je stajalište da pivo uvijek mora biti svježe, zbog čega je lokalna proizvodnja nužna za dugoročan uspjeh", izjavilo je Njegovo Kraljevsko Veličanstvo princ Luitpold od Bavarske tijekom Kaltenberg kraljevskog druženja u Splitu, koje je moderirala Mirta Šurjak, poznato i rado viđeno splitsko lice.

Gordan Putanec, generalni direktorKaltenberga Adria, izrazio je zadovoljstvo nastavkom distribucije piva u gradu u kojem je i započela Kaltenbergova tradicija u Hrvatskoj:

Kaltenberg je splitskoj publici dobro poznat brend. Bio je najpopularnije piće na stolovima Splićana, koji su uz to pivo 90-ih godina slavili sportske, glazbene i sve druge važne uspjehe svojih sugrađana. Vrhunska kvaliteta piva sigurno će oduševiti poznavatelje tadašnje pivske scene, ali uvjereni smo da će im se i mlađe generacije pridružiti u opuštanju uz okuse Kaltenberga."

Bavarska kraljevska obitelj imala je velikutjecaj na kulturu piva. Vojvoda Wilhelm IV., član obitelji Wittelsbach, izdao je 1516. godine Bavarski zakon o čistoći piva, koji je zahtijevao da se pivo može proizvoditi samo iz slada, hmelja i vode. U 17. i 18. stoljeću bavarska kraljevska obitelj imala je isključivo pravo proizvoditi Weissbier u Bavarskoj, a tijekom povijesti do danas proizvodi se istim strogim i čistim metodama i vrhunskom kvalitetom.

Diplomirani pivski sommelier Artem Vynogradov na kraljevskom druženju predstavio je i bavarske kraljevskepivske stilove: Kaltenberg Pils,König Ludwig Weissbier te König Ludwig Dunkel.Upravo je uz pšenično pivo princ Luitpold od Bavarske na svečanom bavarskom doručku približio višestoljetnu povijest svoje kraljevske obitelji, u kojoj je važnu ulogu odigrala proizvodnja piva.

01.03.2019. 14:01:00
Novi komentar
nužno
nužno