« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
317 625

Bauk predložio premijerki da kao broj mobitela uzme broj nezaposlenih

SDP-ov Arsen Bauk podsjetio je Kosor da je na početku mandata objavila svoj broj mobitela te da je vrijeme da ga sada promijeni

(Davor Pongračić/Cropix)
Više o

Jadranka Kosor

,

nezaposlenost

,

Dragutin Lesar

,

Arsen Bauk

,

seljački prosvjedi

,

Nada Čavlović Smiljanec

SDP-ov zastupnik Arsen Bauk danas je u saborskom aktualnom prijepodnevu premijerki Jadranki Kosor predložio da si kao novi broj mobitela uzme 317-625 jer je toliki, kazao je, broj nezaposlenih u Hrvatskoj u veljači ove godine.

Nakon što mu premijerka nije odgovorila na pitanje kolika je sindikalna košarica i koliko troškova pokriva, već najavila pisani odgovor, Bauk je rekao da košarica iznosi 6.430 kuna i pokriva 83,74 posto životnih troškova.

Premijerku je pritom podsjetio da je na početku mandata javno objavila svoj broj mobitela, te ju pozvao da si za novi broj uzme broj nezaposlenih u veljači, odnosno 317.625.

Najavivši pisani odgovor na Baukov upit, Kosor je istaknula da njezina vlada itekako razumije probleme građana i dijeli njihovu sudbinu. "Za gubitak radnih mjesta nije najodgovornija vlada, jer je činjenica da smo usred globalne krize, a tu činjenicu vi u SDP-u želite preskočiti", poručila je SDP-ovu zastupniku.

Istaknula je da siječanj ove godine ipak bilježi neke pozitivne rezultate - rast industrijske proizvodnje za pet posto u odnosu na prosinac 2009. te od 1,5 posto u odnosu na lanjski siječanj.

"To jesu neki znaci koji nas mogu ohrabriti, ali najviše nas mogu ohrabriti programi vlade", naglasila je, uvjerena da vladine mjere za izlazak iz krize moraju dati rezultate.

Briga zbog štete od seljačkih prosvjeda

Kosor je naglasila i da je izračun štete od nedavnih seljačkih prosvjeda zatražila jer joj je kao predsjednici vlade dužnost brinuti o državnom proračunu, odnosno novcu poreznih obveznika.

"Da, tražila samo to jer mislim da mi je to dužnost, budući da se radi o novcu iz državnog proračuna, a dužnost je moja i predsjednika Republike da nadziremo trošenje proračunskog novca", odgovorila je premijerka na pitanje nezavisnog zastupnika Dragutina Lesara.

Izvijestila je da preliminarna izvješća iz MUP-a pokazuju da je samo za dnevnice i hranu policajaca koji su osiguravali prosvjede te za oštećena dva policijska vozila, iz MUP-ova proračuna neplanirano utrošeno 1,7 milijun kuna. Kosor očekuje još izvješća o izračunu štete od blokade prometnica za trajanja prosvjeda.

Lesaru je premijerka čestitala na osnivanju stranke Hrvatski laburisti-stranka rada, poželivši joj uspjeh u politici, na što joj je Lesar zahvalio, ali i dodao kako vjeruje da će joj se ta čestitka "obiti o glavu".

Nezadovoljstvo je, pak izrazio što mu premijerka nije odgovorila na drugi dio pitanja, onaj je li izdala i nalog da se izračuna šteta koju je Hrvatska pretrpjela u zadnjih šest godina "zbog provođenja neoliberalne ekonomije isprepletene korupcijom".

SDP-ovka Nada Čavlović Smiljanec upitala je premijerku hoće li njezina vlada i dalje slati policiju na prosvjednike.

Kosor je odbacila njezine navode da je slala policiju na prosvjednike, istaknuvši da su se policajci tijekom prosvjeda držali dostojanstveno, da su unatoč tomu što su "trpjeli bubotke po leđima".

Naglasila je pritom kako za sve koji krše hrvatske zakone vrijede ista pravila, pozvavši SDP-ovu zastupnicu da se i ona drži takvoga načela, te "ne ruši načelo pravne države".

Kosor je izrazila zadovoljstvo dogovorom koji je ministar poljoprivrede Petar Čobanković postigao s prosvjednicima - da se seljacima isplati 86 posto poticaja - 60 posto u novcu, a ostalo u repromaterijalu, "kao što je vlada na samom početku i nudila".

"Žao mi je što se to nekim zastupnicima ne dopada, jer svi moramo raditi na dobrobit Hrvatske i želim da se u borbi za izlazak iz krize, za završetak pregovora te protiv korupcije, i SDP konačno pridruži", poručila je premijerka. (hina/metro-portal)

17.03.2010. 12:33:33
Novi komentar
nužno
nužno