« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
EUROPSKA KOMISIJA

Barosso objavio sastav svog novog tima

Najviše povjerenika, njih 13, pripada strankama desnog centra, slijede liberali s osam, te stranke lijevog centra sa šest povjerenika

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Olli Rehn

,

Europska komisija

,

Jose Manuel Barroso

,

Michel Barnier

,

Janez Potočnik

,

Androulla Vassiliou

,

Antonio Tajani

,

Dacian Ciolos

,

Maroš Šefčovič

,

Neelie Kroes

,

Janusz Lewandowski

,

John Dalli

,

Laszlo Andor

,

Andris Piebalgs

,

Algirdas Šemeta

,

Maire Geoghegan-Quinn

,

Maria Damanaki

,

Siim Kallas

,

Connie Hedegaard

,

Stefan Fuele

,

Cahterine Ashton

,

Cecilia Malmstroem

,

Viviane Reding

,

Karel de Gucht

,

Guenter Oettinger

,

Joaquin Almunia

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso objavio je u petak sastav svog novog tima koji u siječnju sljedeće godine mora proći postupak potvrđivanja u Europskom parlamentu prije nego što započne svoj petogodišnji mandat.

Nova Komisija ima devet žena, jednu više nego u prethodnom sazivu. Najviše povjerenika, njih 13, pripada strankama desnog centra, slijede liberali s osam, te stranke lijevog centra sa šest povjerenika. Ta podjela odražava odnos političkih snaga unutar zemalja članica i među samim članicama EU-a.

U novoj Komisiji ostalo je 14 dosadašnjih povjerenika, uključujući i njezina predsjednika Jose Manuela Barrosa, ali nitko nije zadržao dosadašnji resor.

Neki od tih 14 povjerenika u prethodni saziv Komisije ušli su tek potkraj njezina mandata, zamjenjujući dotadašnje povjerenike koji su se većinom vratili u nacionalnu politiku. Među tim novim-starim povjerenicima je i buduća potpredsjednica Komisije, Catherine Ashton, koja je prošle godine zamijenila Petera Mandelsona, zatim Belgijanac Karel de Gucht, Slovak Maroš Šefčovič i Litavac Algirdas Šemeta.

Uvedeni su neki novi resori, bilo podjelom dosadašnjih ili preraspodjelom između resora. Jedan od ključnih resora dobio je dosadašnji povjerenik za proširenje Olli Rehn.

On će u novoj Komisiji biti povjerenik za ekonomska i monetarna pitanja, što je ranije bio Španjolac Joaquin Almunia, koji pak preuzima drugi, vrlo važan resor - tržišno natjecanje.

Rehn i Almunia smatraju se najvjernijim Barrosovim suradnicima i stoga se njihovo imenovanje na ključne položaje tumači kao njegova želja da u drugom mandatu bude samostalniji u odnosu na velike države članice Njemačku, Francusku ili Veliku Britaniju.

Barrosu se često prigovaralo da je Komisiju pretvorio u servis najutjecajnijih članica.

Francuz Michel Barnier dobio je unutarnje tržište i usluge, što je Pariz i tražio.

Njemački povjerenik Guenter Oettinger bit će zadužen za energiju. Barroso je rekao da u njegovu prvom mandatu nijedna zemlja članica nije tražila resor energije, a sada ih je bilo sedam koje su htjele upravo to područje za svog predstavnika.

Belgijanac Karel de Gucht bit će povjerenik za trgovinu.

Svaka zemlja članica ima po jednog predstavnika u Europskoj komisiji. Novi kolegij Europske komisije ima sedam potpredsjednika, uključujući i Cahterine Ashton koja je istodobno i visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku, što je nova dužnost koju uvodi Lisabonski ugovor.Luksemburžanka Viviane Reding dobila je resor pravosuđa, temeljnih prava i državljanstva, a Šveđanka Cecilia Malmstroem unutarnje poslove. Ta dva resora u prethodnoj Barrosovoj Komisiji bila su objedinjena.

Čeh Štefan Fuele novi je povjerenik za proširenje i politku prema susjedima.

Dosadašnja povjerenica za zdravstvo Cipranka Androulla Vassiliou dobila je resor obrazovanja, kulture, višejezičnosti i mladeži.

Danska ministrica za klimu i energiju Connie Hedegaard i u Komisiji će biti zadužena za klimu, što je jedan od novih resora.

Estonac Siim Kallas bit će povjerenik za promet, Slovenac Janez Potočnik za okoliš, a Grkinja Maria Damanaki za ribarstvo i pomorske poslove.

Dosadašnji povjerenik za promet Talijan Antonio Tajani sada je zadužen za industriju i poduzetništvo. Irska povjerenica Maire Geoghegan-Quinn zadužena je zdravstvo.

Povjerenik iz Latvije Andris Piebalgs bit će zadužen za razvoj, a Litavac Algirdas Šemeta, koji je od rujna bio povjerenik za proračun umjesto Dalie Grybauskaite, dobio je poreze i carinsku uniju.

Mađar Laszlo Andor novi je povjerenik za socijalnu politiku i zapošljavanje, a Maltežanin John Dalli za zdravstvo i zaštitu potrošača.

Dosadašnja povjerenica za tržišno natjecanje, Nizozemka Neelie Kroes dobila je resor informatičke i komunikacijske tehnologije, a Poljak Janusz Lewandowski novi je povjerenik za proračun i financijsko programiranje.

Slovački predstavnik Maroš Šefčovič imenovan je za povjerenika za međuinstitucionalne odnose i administraciju.

Rumunj Dacian Ciolos preuzet će resor poljoprivrede i ruralnog razvoja, Austrijanac Johannes Hahn novi je povjerenik za regionalnu politiku, a Bugarka Rumiana Želeva dobit će resor za međunarodnu suradnju i humanitarnu pomoć. (hina/metro-portal)

27.11.2009. 17:16:53
Novi komentar
nužno
nužno