objavljeno 22.08.2008. 14:42:54

Baranja vraćena u Hrvatsku

HTZ je nakon zgražajućeg otkića o pogrešci na promidžbenom materijalu ispravio propust.

Nikome nije bilo jasno kako propust nije primijećen pet godina.
Nikome nije bilo jasno kako propust nije primijećen pet godina. (Damir Glibušić, CROPIX)

Objavu novog filmića popratilo je i službeno obrazloženje da se nije radilo o svjesnom, već o slučajnom tehničkom propustu. Direktor Glavnoga ureda HTZ-a Niko Bulić i autor filma Zrinko Ogresta, žale i ispričavaju se zbog ovog propusta, navodi se u objavi.

Turističko-promotivni film "Hrvatska-Mediteran kakav je nekad bio" s weba HTZ-a 'skinut' je potkraj srpnja nakon što je utvrđeno da na animacijskom zemljovidu Hrvatske u sklopu filma nedostaje Baranja. Naravno da je to izazvalo strašnu buru predstavnika Osječko-baranjske županije i Turističke zajednice kao da nije dovoljno što ih ionako ne predstavljaju koliko zaslužuju, a i ratna prošlost ostavila je ranjiva mjesta koja je ovaj filmić definitivno 'piknuo'.

Iz HTZ-a su tada najavili kako će propust biti ispravljen u najkraćem mogućem roku. Da tragedija ili sreća bude veća, taj je film na Svjetskom festivalu turističkih filmova u sklopu berlinske turističke burze ITB u ožujku 2006, proglašen najboljim između 300 filmova iz 27 zemalja, a da nitko nije primijetio da nam je Hrvatska ostala nešto kraća. Inače, film je u produkciji HTZ-a nastao prije pet godina i osvojio je nagradu stručnog žirija "The Golden City Gate" u kategoriji filmova koji promoviraju zemlje i regije.

22.08.2008. 14:42:54
http://m.metro-portal.hr/baranja-vracena-u-hrvatsku/11004/