« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina
POPLAVE

Baranja: tri vojnika lakše ozlijeđena nakon pada s prikolice

Vojnici su s kolegama utvrđivali nasip, a nakon završetka posla popeli su se u traktorsku prikolicu koja ih je trebala odvesti do sela Šumarina

vojska prikolica Baranja
vojska prikolica Baranja (Danijel Soldo/Cropix)
Više o

ruskinje

,

bivol po kineskom horoskopu

,

oluja Yasi

,

oluja u Australiji

,

oluja Queensland

U petak navečer su tri hrvatska vojnika lakše ozlijeđena nakon što su pali s traktorske prikolice koja ih je trebala prevesti do sela Šumarina u Baranji. 30-ak vojnika utvrđivali su nasip, a po završteku posla su se popeli na prikolicu. Dogodilo se puknuće, prikolica se izvrnula, a vojnici su pali na zemlju. Srećom, nitko nije zadobio teže ozljede.

Stožer zaštite i spašavanja Osječko-baranjske županije izvijestio je danas kako je stanje na područjima pogođenim poplavom stabilizirano, ali će se zbog dolaska vodenog vala na Dunavu i očekivanog povećanja vodostaja i dalje primjenjivati sve mjere opreza.

Predsjednik Stožera župan Vladimir Šišljagić kazao je na konferenciji za novinare kako su, nakon jučerašnjeg popuštanja nasipa na Karašici, pravodobonom intervencijom svih službi, pripadnika Hrvatske vojske i lokalnog stanovništva i stalnim nadzorom, zaštićena baranjska naselja Luč, Šumarina i Šećerana. Opasnost je, u ovome trenutku, otklonjena i nije bilo potrebe za evakuacijom stanovništva, rekao je župan.

Vodostaj Karašice u u Baranji opada, kao i vodostaji u ostalim dijelovima Županije, gdje je stanje također stabilizirano, ali sve mjere i dalje ostaju na snazi, jer će Dunav u narednim danima rasti, po nekim procjenama i do dva metra, kazao je Šišljagić.

Dodao je kako, prema analizama županijskog Zavoda za javno zdravstvo, na ovim područjima ne prijeti opasnost od zaraznih bolesti, ali da su evidentirana mjesta u kojima je zabranjeno koristiti vodu iz bunara.

Direktor osječke ispostave Hrvatskih voda i rukovoditelj obrane od poplava Zoran Đuroković rekao je kako se procjenjuje da bi vodostaj Dunava kod Batine, sa sadašnje od 540 centimetara, mogao dosegnuti razinu između 700 i 750 centimetara. Dodao je kako se, uz pomoć pripadnika HV-a, već danas radi na ojačavanju baranjskih nasipa, a od sutra će se u Batini započeti s izgradnjom nasipa, kako bi se iskoristili povoljni vremenski uvjeti, do dolaska vrhunca vodeng vala na Dunavu, koji se očekuje idućeg vikenda.

Đuroković smatra kako opasnost mogu predstavljati eventualne nove veće količine oborina, s obzirom na to da bi, u takvim okolnostima, povećani vodostaj Dunava i Drave mogao uzrokovati nove poteškoće u manjim riječnim slivovoma, poput Karašice, Vuke i Vučice.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Mladen Kruljac rekao je da su hrvatski vojnici HV-a zadnju sanaciju nasipa na Baranji obavili sinoć oko 23 sata, a, uz dežurstva i ophodnje s djelatnicima Hrvatskih voda, sudjeluju u punjenju vreća s pijeskom, za potrebe nasipa na Karašici ili na Dunavu, kod Batine.

Dodao je kako je ustrojeno ukupno sedam namjenskih skupina, s oko 1.500 pripadnika HV-a, ode kojih 500 pokriva Osječko-baranjsku županiju, isto toliko Brodsko-posavsku, a 500 ih je u pripremi za područje Vukovarsko-srijemske županije.

05.06.2010. 15:41:12
Novi komentar
nužno
nužno