« Kultura
objavljeno prije 12 godina i 7 mjeseci

Banksy - Michelangelo među grafiti umjetnicima?

Bristolski gerila umjetnik uživa ugled među brojnim kolekcionarima

Njegovi radovi šaljivi su i ponekad provokativni
Njegovi radovi šaljivi su i ponekad provokativni
Više o

Banksy

,

grafiti

U našim novinama vjerojatno ste ime Banksy vidjeli barem desetak puta, ali ne bez razloga. Iako su ljudi već pomalo siti tog bristolskog grafiti umjetnika koji godinama uspješno skriva svoj identitet, on je doista zanimljiva pojava na suvremenoj umjetničkoj sceni. No, primjerice za razliku od Jean-Michela Basquiata, Banksyjeva umjetnost nije tako lako napravila tranziciju od javnih mjesta do galerija.

Naklonost slavnih

Kada je riječ o grafitima kao umjetnosti, oni sasvim drukčije funkcioniraju na otvorenome nego kada su izloženi u galerijama. No, onda su došli Brad Pitt i Angelina Jolie koji su se oduševili Banksyjevim radovima i on je preko noći postao zvijezda. Danas se njegovi radovi prodaju po astronomskim cijenama na svim važnijim aukcijama. I sada se postavlja pitanje: Nije li Banksy anarhist, čovjek ulice, urbani gerila umjetnik? Izgleda da nije, jer čovjek ima svog posrednika, agenta i glasnogovornika.

Čovjek uliceNije li Banksy anarhist, čovjek ulice, urbani gerila umjetnik? Izgleda da nije, jer čovjek ima svog posrednika, agenta i glasnogovornika. A cijene njegovih radova samo rastu.

Budući da cijene njegovih radova rastu, nije teško shvatiti kako bankari i holivudski celebrityji vole Banksyja jer je šaljiv, antikapitalist i protivnik rata, a njegove poruke ne vrijeđaju nikoga.

Marketinški trik

A kako je među zvijezdama ‘in’ prihvaćati sve što je posebno, nije ni čudno da su prigrlile Banksyja kao genija.
Čak sam i sama bila ponesena cijelim tim fenomenom zvanim Banksy. Ali čovjek je jednostavno dobar marketinški proizvod, nešto slično kao Damien Hirst. Ako ništa, radovi ostalih grafiti umjetnika čine Banksyja Michelangelom svoje profesije.

Njegovo najimpresivnije djelo je veliki mural koji prikazuje Smrt kao kvartovski lik bez lica koji drži nož. Fenomen Banksy vrlo je kompliciran. Ironija je što će zasigurno njegovi radovi biti uklonjeni s javnih mjesta jer vrijede pravo bogatstvo. Čovjek koji skriva identitet napravio je odličan posao, postao zvijezda koju štuju zvijezde i zaradio veliki novac. To se zove umjetnost.

Piše: Piše: Livia Čveljo
06.05.2008. 21:00:56
Novi komentar
nužno
nužno