« Biznis
objavljeno prije 8 godina i 2 mjeseca
MARATONSKI PREGOVORI

Banke pristale Grčkoj otpisati 50 posto potraživanja na obveznice

Van Rompuy je rekao da će dogovor omogućiti da grčki javni dug do 2020. godine padne na 120 posto njezina BDP-a, s današnjih 162 posto

Fotografija vijesti
Više o

financijska kriza

,

grčki dug

,

eurozona

,

kriza eurozone

Jutros oko četiri sata završio je najteži dio maratonskog summita čelnika eurozone, u kojem u banke na kraju pristale dobrovoljno otpisati 50 posto potraživanja na grčke obveznice, prenosi Hina.

Dogovor je objavio na konferenciji za novinare predsjednik Europsko vijeća Herman Van Rompuy nakon zavreštka summita koji je trajao desetak sati. Dobrovoljnim pristankom banaka da otpišu polovicu svojih potraživanja grčki dug bit će smanjen za 100 milijardi eura. Dogovor o smanjenju grčkog duga dio je velikog programa za rješavanje krize. "Postigli smo cjeloviti dogovor", izjavio je Van Rompuy.

Najtežio dio pregovora bio je s predstavnicima banaka koje su Grčkoj posudile novac. U pregovore s bankama izravno su se uključili njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy, zajedno sa šeficom MMF-a Christinom Lagarde i predsjednikom euroskupine Jean-Claude Junckerom.

Van Rompuy je rekao da će dogovor omogućiti da grčki javni dug do 2020. godine padne na 120 posto njezina BDP-a. Današnji grčki dug iznosi 350 milijardi eura, što je 162 posto njezina BDP-a.

Čelnici eurozone postigli su dogovor i o jačanju kreditnih sposobnosti Europskog fonda za financijsku stabilost (EFSF), koji će učinkom poluge biti povećan na 1000 milijardi eura, kako bi mogao priteći u pomoć prezaduženim članicama eurozone. Čelnici eurozone pozdravili su najavu talijanske vlade da će donijeti cjelovit program ekonomskih reformi i mjere za fiskalnu konsolidaciju.

Također su dogovorene i mjere kojima će se pojačati upravljanje eurozonom, za što će trebati i mijenjati Ugovor o EU-u. Dogovor o dokapitalizaciji banaka također je dio paketa koji bi trebao označiti obuzdavanje dužničke krize u eurozoni.

27.10.2011. 07:48:29
Novi komentar
nužno
nužno