« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
JOŠ, JOŠ I JOŠ

Banke će zbog nove regulative trebati 221 milijardu dolara dodatnog kapitala

Analitičari banke JPMorgan požalili su se kako bi dobit najvećih svjetskih banaka mogla biti prepolovljena

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

banke

,

JPMorgan

,

dodatni kapital

,

regulacija banaka

Vodeće svjetske banke trebat će 221 milijardu dolara dodatnog kapitala, a njihova godišnja dobit smanjit će se za 110 milijardi dolara budu li usvojeni svi prijedlozi o promjeni regulative u tom sektoru, upozorili su u srijedu vodeći svjetski analitičari.

Prihvaćanje svih aktualnih inicijativa regulatora smanjilo bi prosječni prinos po dionici s 13,3 na 5,4 posto, nagrizlo bi gospodarski rast i povisilo troškove bankovnih usluga, upozorili su analitičari američke banke JPMorgan.

Kumulativni utjecaj svih predloženih propisa navodi na zaključak da prijeti realna opasnost da umjesto nedovoljne dobijemo prekomjernu regulativu, što bi moglo potaknuti snažan rast troškova zaduživanja i negativno se odraziti na gospodarstvo, kazao je Nick O'Donohue, čelnik istraživanja u toj banci.

Kako se nadalje ističe u priopćenju JPMorgan-a, procjena o potrebnoj 221 milijardi dolara dodatnog kapitala odnosi se na ekstreman slučaj provedbe svih predloženih regulativa.

U tom bi slučaju samo britanskim bankama trebala dodatna 91 milijarda dolara, pri čemu bi najsnažnije pogođene bile britanske djelomično nacionalizirane Royal Bank of Scotland i Lloyds. Ostalim europskim bankama trebalo bi dodatnih 86 milijardi, a američkim 44 milijarde dolara, procjena je JPMorgana.

Istodobno, upozorava nadalje ta banka, ukupna dobit globalnih banaka prije oporezivanja bila bi umanjena za 110 milijardi dolara, dok bi neto dobit u 2011. bila više nego prepolovljena, na 74 milijarde dolara. (hina/metro-portal)

17.02.2010. 17:37:20
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    donhuangenaro
    17.02.2010. 18:22
    joj, jadni bankari, umiru od gladi i treba im pomoći :-P
Novi komentar
nužno
nužno