« Biznis
objavljeno prije 15 godina i 4 mjeseca
WALL STREET

Bankarski sektor ključan je za smirivanje tržišta

Ako se nastavi bojazan od nacionalizacije banaka vodeći indeksi mogli bi nastaviti pad.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

recesija

,

dionice

,

svjetske burze

,

Wall Street

,

pad burze

,

nacionalizacija banaka

,

Citigroup

,

Dow Jones

,

Nasdaq

,

S&P 500

,

Bank of America

,

stabilizacija tržišta

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks potonuo 6,2 posto, na 7.365 bodova, najnižu razinu od listopada 2002. godine. S&P 500 indeks pao je 6,9 posto, na 770 bodova, dok je Nasdaq indeks izgubio 6,1 posto, zaronivši na 1.441 bod.

Pad Dow Jones indeksa ispod razine od 20. studenoga prošle godine, koja se smatrala dnom aktualnog 'tržišta medvjeda', posljedica je ponajviše pritiska na bankarski sektor jer se ulagači plaše da će vlada nacionalizirati nekoliko velikih banaka, nastojeći ih očistiti od loših dugovanja. Na taj bi se način, međutim, istisnuli dioničari.

Zbog toga su prošloga tjedna oštro pale cijene dionica Citigroupa i Bank of America, pri čemu je KBW indeks bankarskog sektora zaronio na najnižu razinu u 17 godina.

"Ne zanima nas ništa drugo osim detalja iz vladinog programa za sanaciju banaka. Tržište ovisi samo o tome i stabilnosti financijskog sektora", kaže Robert Francello, direktor u fondu Apex Capital.

Očekuje se i nekoliko makroekonomskih izvješća, kao što su ona o prodaji i cijenama postojećih i novih kuća, kao i preliminarni podaci o američkom bruto domaćem proizvodu u posljednjem lanjskom tromjesečju.

CNBC televizija najavila je da će vlada ovoga tjedna predstaviti neke detalje plana za sanaciju banaka, a posljednje vijesti kazuju da bi vlada mogla steći dionički udjel u Citigroupu i do 40 posto. Ministarstvo trgovine već je objavilo prve podatke koji su pokazali pad BDP-a za 3,8 posto na godišnjoj razini. Ulagači se nadaju da bi pad, ipak, mogao biti blaži, a nadaju se i prvim naznakama stabilizacije tržišta nekretnina. To je tržište prije više od godinu i pol utonulo u krizu, koja je kasnije eskalirala u kreditnu krizu, a potom i u recesiju.

"Podaci o prodaji kuća bit će vrlo značajni. Ako se prodaja stabilizira ili barem malo poraste, to će biti ohrabrujući signali", kaže Alan Gayle, strateg u tvrtki Ridge Worth Investments.

Sezona objave poslovnih rezultata kompanija ostvarenih u posljednjem tromjesečju prošle godine bliži se kraju. Ovoga tjedna poslovna će izvješća, među ostalim, objaviti Home Depot, Dell i Target. Analitičari očekuju da će i te kompanije, kao i mnoge druge dosad, upozoriti na pogoršanje uvjeta poslovanja u recesijom pogođenom svjetskom gospodarstvu. (hina/metro-portal)

23.02.2009. 14:02:14
Novi komentar
nužno
nužno