« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
RAT ZA NEOVISNOST

Bangladeš podigao prvu optužnicu za ratni zločin

Bangladeški sud za ratne zločine u ponedjeljak je optužio prvu osobu za zločine počinjene tijekom rata za neovisnost 1971. godine

Fotografija vijesti
Više o

Bangladeš

,

neovisnost

,

ratni zločini

,

optužnica

,

Županijski sud

Posebni bangladeški sud za ratne zločine u ponedjeljak je optužio prvu osobu za zločine počinjene tijekom rata za neovisnost 1971. godine.

Delavar Husein Sajedi, 71-godišnji član najveće islamističke stranke u zemlji, Džamat-e-Islamije, optužen je za genocid, silovanje i progone po vjerskoj osnovi. Sudac Nizamul Hak je pročitao 20 točaka optužnice po kojima se Sajedi tereti u prepunoj sudnici u Daki.

Međunarodni sud za ratne zločine u Bangladešu, koji se tako naziva iako se radi o domaćem sudu, uspostavljen je prije godinu dana na poticaj premijerke Šeike Hasine, trijumfalno izabrane za šeficu vlade krajem 2008. godine.

Rađanje Bangladeša predstavlja posljednju fazu podjele Britanskog carstva u južnoj Aziji. Prvo su u kolovozu 1947. nastale neovisne države Indija i Pakistan, koji je bio razdvojen na dva dijela: zapadni i istočni. U trećem ratu Indije i Pakistana 1971., istočni Pakistan je uz indijsku potporu proglasio neovisnost i nazvao se Bangladešom.

Vlada premijerke Hasine procjenjuje da je u tom krvavom sukobu živote izgubilo tri milijuna ljudi. Mnoge od njih ubili su Bangladešani koji su surađivali s pakistanskomm vojskom.

03.10.2011. 10:24:35
Novi komentar
nužno
nužno