« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
KRIZA SE NASTAVLJA

Bangkok: Prosvjednici blokirali gradsku željeznicu

Prometovanje glavnim gradom Tajlanda nakratko je bilo paralizirano, a prosvjednici za srijedu najavljuju nastavak prosvjeda

(Getty Images)
Više o

Thaksin Shinawatra

,

Bhumibol Adulyadej

,

Abhisit Vejjajiva

,

Tajland prosvjed

,

Tajland neredi

,

Zakon o mirovinskom osiguranju

Prosvjednici su u Bangkoku u utorak nakratko blokirali uobičajeno funkcioniranje željezničke mreže, zbog čega je prometovanje tim gradom bilo paralizirano, a tajlandska je vlada upozorila na oštrije akcije koje će primijeniti da bi ugušila sve veće nemire koji traju već sedmi tjedan zaredom i u kojima je do sada ubijeno 26 osoba.

S obzirom na to da kriza ozbiljno prijeti zemlji, tajlandski kralj Bhumibol Adulyadej, vrlo cijenjen u svojoj zemlji, kojega njegovi sugrađani smatraju osobom koja može ponovno ujediniti zemlju, u ponedjeljak je prvi put javno progovorio u programu državne televizije otkad su u zemlji izbili neredi, zatraživši od nedavno izabranih sudaca da ispunjavaju svoje dužnosti, no nije izravno spomenuo političku krizu u zemlji.

"Izvršavajte svoje funkcije pošteno. U zemlji možda ima onih koji zaboravljaju svoje obveze. Vi morate biti primjer i raditi pošteno i korektno, vaš je rad važan", rekao je kralj. "Pošteni rad će omogućiti zemlji da napreduje i bit će primjer građanima. To će omogućiti zemlji da živi u miru i zadovoljstvu", rekao je kralj govoreći iz bolnice u kojoj se nalazi od rujna. Nije izravno aludirao na borbu vlasti i "crvenih košulja" koji šest tjedana traže ostavku vlade.

U neredima, uzrokovanih krizom, ubijeno je 26 ljudi, a tisuću ih je ranjeno. Za sada političko rješenje nije na vidiku. Ovlasti kralja su ograničene, no on uživa veliko poštovanje među stanovništvom. Monarh je nekoliko puta u prošlosti intervenirao i smirio nekoliko većih političkih kriza.

Prosvjednici su najavili nastavak prosvjeda u srijedu, kada se namjeravaju okupiti u raznim dijelovima Bangkoka. (hina/metro-portal)

27.04.2010. 09:32:58
Novi komentar
nužno
nužno