« Zagreb
objavljeno prije 11 godina i 8 mjeseci

Bandićevu prijatelju milijunski posao

Šelendić postavlja kioske na Kvatriću za desetak milijuna kuna

Željko Šelendić, kontroverzni gradski obrtnik prijatelj je gradonačelnika Milana Bandića
Željko Šelendić, kontroverzni gradski obrtnik prijatelj je gradonačelnika Milana Bandića (Marko Miščević/CROPIX)
Više o

kvatrić

Željko Šelendić, kontroverzni gradski obrtnik, inače prijatelj gradonačelnika Milana Bandića, dobio je posao postavljanja 16 kioska na Kvaternikovu trgu, vrijedan desetak milijuna kuna. Iako je glavni izvođač tvrtka Tehnika, iz građevinskih krugova doznajemo kako su toj tvrtki gradski čelnici prilikom natječaja uvjetovali da obrtu Šela mora prepustiti najveći dio posla.

Prve sumnje da neće biti riječ o transparentnom poslu dogodile su se već prilikom raspisivanja natječaja za izvođenje radova na uređenju Kvaternikova trga te postavljanju kioska i urbane opreme. Naime, iako je Grad Zagreb najpoželjniji partner među građevinskim poduzetnicima, nitko se nije želio javiti na prvi, a kasnije ni na drugi natječaj. Kako su tada za nekoliko mjeseci probijeni rokovi, na treći se natječaj javila Tehnika ‘koja sasvim slučajno’ izvodi najveće projekte na Trgu kao što je gradnja garaže, pothodnika i okolnih prometnica.

- Tehnika, koja se morala javiti na natječaj, veliki dio posla, prema ‘preporuci’ Grada, prepustila je obrtu Šela. Takav model gradski čelnici i poželjne građevinske i obrtničke tvrtke rabe već neko vrijeme budući da se nigdje u službenim dokumentima ne spominju kooperanti glavnog izvođača. Na taj način nije moguće doznati tko doista izvodi radove, a kada se dozna, tada se  čelnici u Gradu uvijek mogu obraniti tvrdnjom da ne odlučuju oni tko će biti podizvođač - rekao je pouzdani izvor.

Obnavljao Jelačićev kipPrvi posao Željka Šelendića za Grad bio je besplatna obnova kipa Josipa bana Jelačića što je, čini se, bio odličan potez budući da je nakon toga obrt Šela naglo počeo dobivati poslove od Grada. Prva afera dogodila se kada je obrt Šela dobio posao postavljanja skupih stolaca u Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski.Davor Jelavić, pročelnik Gradskog ureda za graditeljstvo, samo je potvrdio kako je Tehnika dobila posao, no nije želio razgovarati o kooperantima Tehnike. - Mene se ne tiče tko će Tehnici biti kooperant. Natječaj je bio raspisan i sve je išlo prema zakonu i proceduri - objasnio je pročelnik najvećeg gradskog ureda. Šelendić nije bio raspoložen za komentiranje novog posla, a u Tehnici su nam samo napomenuli kako im nije prvi put da surađuju s obrtom Šela, čiji su radnici postavljali i konstrukciju Avenuea Malla.

Inače, obrt Šela u poduzetničkim vodama slovi kao tvrtka s najvećim povlasticama.

Piše: JL
29.01.2008. 01:21:42
Novi komentar
nužno
nužno