« Zagreb
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
KI BI DA BI

Bandić se sprema za parlamentarne izbore, za Varšavsku su krivi drugi

Gradonačelnik Bandić ne namjerava podleći hogurt revoluciji i ne smatra se odgovornim za Varšavsku

Bandić
Bandić (Dragan Matic / Cropix)
Više o

Milan Bandić

,

Varšavska

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić potvrdio je danas da razmišlja o sudjelovanju na idućim parlamentarnim izborima, ističući kako "ne želi baciti u vodu kapital s predsjedničkih izbora".

"Neću ja svoj kapital od 300 tisuća glasova iz prvog i skoro 900 tisuća glasova iz drugog kruga predsjedničkih izbora baciti u vodu. Nisam baš takav politički farizej", rekao je Bandić novinarima, u stanci izvanredne sjednice Gradske skupštine, koja raspravlja o stanju u Varšavskoj ulici.

>>Prepucavanja SDP-a i HDZ-a u drugi plan bacila rješavanje problema Varšavska

Bandić nije isključio ni mogućnost da će ići po peti gradonačelnički mandat, a kazao je da njegova radna kampanja traje svaki dan. "Ja s am prije godinu dana izabran i radim svoj posao svaki dan", rekao je Bandić, odgovarajući na pitanje hoće li se ponovno kandidirati za gradonačelnika. Naglasio je, međutim, da su prije lokalnih izbora parlamentarni.

"Prije toga su parlamentarni izbori pa ćemo donijeti odluku o tome, a tek iza toga su izbori za gradonačelnika", rekao je.

Jogurt revolucija

Kad je riječ o projektu Cvjetni, Bandić je ponovno istaknuo da kao gradonačelnik samo provodi odluku Gradske skupštine. "Poštivat ću zakon. Ja ne donosim zakonodavne odluke, nego ih provodim i tako ću činiti i ubuduće, ali neću podleći jogurt revoluciji, bez obzira s koje strane dolazila, pa ni sa strane onih koji su sudjelovali na izborima zajedno s mojim protukandidatima", poručio je.

Dodao je da provodi odluke bivšeg saziva Skupštine, one koje su ga obvezivale kao gradonačelnika, prije promjene Zakona o lokalnoj samoupravi, odnosno načina izbora i ovlasti gradonačelnika.

Podsjetio je i da su u tom sazivu bili i drugi članovi SDP-a, njegove bivše stranke, te dodao da je razočaran što SDP nije bio jedinstven 2008., kad je donesen Generalni urbanistički plan (GUP). "Da je SDP tada bio jedinstven, ne bismo danas bili u ovakvoj situaciji, ja danas ne bih imao problema", rekao je.

Nemoćan u slučaju Varšavska

Na pitanje hoće li raskinuti ugovor s investitorom u Varšavskoj, Bandić je ponovio kako je legalist i legitimist te kako će "poštovati svaku odluku Skupštine koja je u skladu s procedurom i zakonom i vodeći računa o ovlastima gradonačelnika i Skupštine".

Istim riječima Bandić je odgovorio i na pitanje hoće li pokrenuti raspuštanje Skupštine, a na pitanje tko u ovom trenutku može zaustaviti projekt Cvjetni odgovorio je, "Znam tko ne može. Ja ne mogu".

Uvjeren je da će se slučaj Varšavska završiti "u skladu s procedurom i zakonom". "Zagovarate li pravnu državu? Vjerujete li u Hrvatsku kao demokratsku i pravnu državu? Ja vjerujem", rekao je gradonačelnik novinarima.

Zamoljen da komentira uhićenja prosvjednika u Varšavskoj, Bandić je kazao kako je "demokratsko pravo ljudi da prosvjeduju, a policije da štiti zakon", ali i dodao kako mu kao gradonačelniku nije lagodno kad se to događa na ulicama Zagreba.

Bandić kaže i da se ne boji referenduma kojim bi Skupština zatražila njegov opoziv. "Bojim se samo Boga. Nisam se rodio kao gradonačelnik niti ću umrijeti, ali za razliku od svih ovih koji mašu izborima, referendumima i ne znam čime, ja sam već četiri puta to dokazao i dokazat ću ponovno, kad dođe vrijeme", poručio je.

20.07.2010. 14:48:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Djurdja
    22.07.2010. 06:15
    .....Ja osobno smatram da je 15 godina rada gospodina Bandica na poziciji Zagrebackoga gradonacelnika.....vec svima pomalo dosadilo......i da bi bio red da Zagrebacki gradonacelnik napokon postane rodjeni zagrepcanin.....koji ce biti voljan i sposoban u razvoj grada uloziti....vise znanja, talenata, vizije, pravde, svjetskosti, efikasnosti i dobronamjernosti. Osim toga, i gradom Zagrebom i RH su kroz povijest upravljali uglavnom tudjinci, politicki useljenici iz susjedne BiH ili iz drugih YU republika i njihovih politickih ideologija.......tako da su nase sanse za kvalitetan razvoj glavnoga grada i RH, takovom sluzbenom politikom, vise od jednoga stoljeca sustavno usmjeravane u negatovnome pravcu......Medjutim.....takodjer je vazno napomenuti .....da je jedan dio tih useljenih politicara .....volio grad Zagreb i RH vise i od nas samih.....i da smo upravo zahvaljujuci njihovoj viziji, talentima i namjerama ....uspjeli u gradu Zagrebu i RH utemeljiti institucije, gospodarske aktivnosti, inovacije i djelatnosti koje su nas razvoj kultivirano i civilizirano maksimalno priblizavale europskoj zajednici naroda i drzava....kojima su i RH i grad Zagreb oduvijek i pripadali. Nezamjenljivih politicara nema, postoje samo drugaciji, bolji, gori, talentiraniji i efikasniji. Hajmo ih potraziti ......pronaci.....izabrati....i postaviti na zasluzeno mjesto u Zagrebackoj i Hrvatskoj povijesti.
Novi komentar
nužno
nužno