« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
Zagreb

Bandić i Kregar ipak u drugom krugu

Kakav će biti rezultat epske bitke Milana Bandića protiv svih

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Dragan Matić/CROPIX)
Više o

lokalni izbori

,

izbori Zagreb

,

izbori za gradonačelnika Zagreba

,

izbori Bandić

,

rezultati izbora Zagreb

Zagreb nije izabrao gradonačelnika u prvom krugu lokalnih zbora, a u drugi krug su ušli kandidat SDP-a i HSU-a Milan Bandić s 48,54 posto osvojenih glasova i nezavisni kandidat Josip Kregar koji je dobio 23,18 posto glasova.

Po neslužbenim rezultatima pristiglim noćas iza 4 sata sa svih zagrebačkih biračkih mjesta (601), iza Bandića i Kregara je s 13,17 posto glasova kandidat HDZ-a, HSS-a i HSLS-a Jasen Mesić, slijedi Tatjana Holjevac s 5,86 posto, Miroslav Rožić s 3,89 posto, Zlatko Klarić s 1,62, Antun Kljenak s 1,45 i kao posljednji Stipe Tojčić s 0,39 posto glasova.

Lista SDP-a i HSU-a na čelu koje je predsjednik SDP-a Zoran Milanović osvojila je 33,34 posto glasova za gradsku skupštinu, lista koalicije HDZ/HSS/HSLS s nositeljem Jasenom Mesićem 18,43 posto, koalicija HNS-SHUS nositelja Radimira Čačića 8,18 posto, nezavisna lista Velimira Sriće 7,98 posto i nezavisna lista Tatjane Holjevac koja je dobila 6,39 posto glasova. Ostale 23 kandidacijske liste nisu prešle izborni prag od pet posto.

Očito ću morati pobijediti dva puta jer jednom nije bilo dovoljno, izjavio je iza ponoći kandidat SDP-a i HSU-a za zagrebačkog gradonačelnika Milan Bandić u prvom obraćanju novinarima nakon objave neslužbenih rezultata lokalnih izbora.

"To što ćemo pobijediti još jednom me veseli jer ja volim pobjeđivati", rekao je Bandić novinarima u sjedištu zagrebačkog SDP-a, dodavši da je drugi krug izvjestan jer se njegov rezultat vrti oko 49 posto temeljem obrađenih 550 biračkih mjesta.

Upitan je li razočaran što nije osvojio pobjedu u prvom krugu, rekao je da je razočaran koliko to može biti kandidat koji dobije 49 posto glasova.

Za ova lokalne izbore rekao je da ima veću tremu nego na prethodnima jer se prvi put neposredno bira gradonačelnik i testira podrška građana.

Rekao je da rezultat SDP-a od 33,41 posto za gradsku Skupštini graniči s apsolutnom većinom i da je to dobar rezultat.

Na pitanje zašto se nije ranije obratio novinarima rekao je da je ozbiljan čovjek i da je morao pričekati rezultate.

Brojni novinari čekali su izjavu Bandića od zatvaranja birališta, no iako je nekoliko puta bilo najavljivano njegovo obraćanje to se dogodilo tek nešto iza ponoći. U međuvremenu Bandić je posjetio i središnjicu SDP-a.

Zahvalio je sugrađanima na "prekrasnoj atmosferi danas u Zagrebu", što je ocijenio "finalom demokracije". "Vjerujem svojim sugrađanima, mi smo pobijedili i morat ćemo još jednom pobijediti", rekao je Bandić.

Nezavisni kandidat za zagrebačkog gradonačelnika Josip Kregar, koji je osvojio 22,98 posto i ušao u drugi krug izbora za gradonačelnika, izrazio je zadovoljstvo postignutim uspjehom na izborima.

"Ulazak u drugi krug za mene je veliki uspjeh, ali za Milana Bandića potpuni neuspjeh", rekao je Kregar zaključivši kako snaga nije u sredstvima i novcu već idejama.

Ocijenio je kako je došlo do puno iznenađujućih izbornih rezultata u Hrvatskoj, što pokazuje i ova neizvjesna borba.

Mi koji nismo politička stranka uspješno smo se borili s velikim političkim strankama.

Komentirao je i eventualnu predstojeću kampanju za gradonačelnika, izrazivši želju da to bude kampanja u kojoj ćemo se moći sučeljavati pogledima i idejama, a ne prigodnim pošalicama.

Najavio je konferenciju za novinare za danas u 13 sati jer sada, rekao je još moramo zadržati oprez do potpunih službenih rezultata.(hina/metro-portal)

18.05.2009. 07:41:00
Novi komentar
nužno
nužno