« Lifestyle STANOVANJE
objavljeno prije 10 godina i 11 mjeseci
JEFTINO I DOBRO

Bakina sredstva za čišćenje na prirodnoj bazi

Prirodna i jeftina sredstva za čišćenje koja bismo uvijek trebali imati u blizini

Sredstva za čišćenje iz kućne radinosti
Sredstva za čišćenje iz kućne radinosti (Shutterstock)
Više o

ocat

,

čišćenje

,

limunska kiselina

,

soda bikarbona

,

vazelin

,

sredstva za čišćenje

,

Gallseife

Danas se u prodavaonicama jedva možemo odlučiti između sredstava za čišćenje od kojih je svaki na granici čudotvorstva ili nas u to barem pokušavaju uvjeriti proizvođači. Nekad to nije bilo tako, a sredstva koja su redovito koristile naše bake (i njihove bake) i dalje djeluju jednako kao prije. Osim što čiste, imaju pristupačnu cijenu i ne zauzimaju puno mjesta u kućanstvu zbog svojih skromnih ambalaža.

Ocat
O učinkovitosti octa smo već puno pisali, ali je svakako dobro ponoviti da se radi o odličnom sredstvu u borbi protiv kamenca. Pogledajte sve mogućnosti primjene octa u kućanstvu koje se doista potvrdilo kao univerzalno sredstvo za čišćenje.

Žučni sapun (gallseife)
Uništava mrlje od masnoće, krvi, voća, vina i mnoge druge. Radi se o mješavini sirovog sapuna sa žuči stoke i može se pod imenom "gallseife" naći u drogerijama. Mrlje je potrebno namočiti i dobro izribati ovim sapunom te isprati.

Sirovi sapun (kernseife)
Radi se o čistom sapunu bez ikakvih dodataka i mirisa. Učinkovit je u pranju suđa (uklanja masnoće), a otopljen u vodi pomaže biljkama koje su napale lisne uši. Otopina se ujedno može koristiti za čišćenje kistova i oblikovanje dreadlocks frizura.

Vazelin
Ne koristi se samo za čišćenje, već je odličan i za održavanje ljepote. Štiti kožu i čini ju glatkom, prirodno je sjajilo za usne, olakšava skidanje šminke, a može se koristiti i kao lubrikant (ali ne s kondomima). Pomaže kod odstranjivanja žvakaće gume iz kose, uklanjanja mrlja (potrebno ih je samo namazati prije pranja) i daje fini miris namještaju.

Soda bikarbona
Ima vrlo široku primjenu, od omekšavanja vode do skidanja tvrdokornih ostataka hrane na suđu. Neutralizira mirise pa se koristi za rješavanje smrada iz odvoda, cipela, mačjih WC-a i kaveza. Najčešće je dovoljno posipati pola male žličice praha po mrlji.

Limunska kiselina
Uklanja kamenac, a u kombinaciji s vrućom vodom služi za čišćenje podova i radnih površina. Može se koristiti i kao alternativni omekšivač za pranje rublja te za čišćenje boje koje voće ostavlja na rukama (npr. trešnje ili šljive).

08.12.2012. 20:17:00
Novi komentar
nužno
nužno